Koliko još do izvoza vina na rusko tržište?

Saopštili su da je sastanak predstavnika Plantaža sa ambasadorom Rusije “usaglašen uz posredovanje premijera Zdravka Krivokapića i ministara poljoprivrede i vanjskih poslova, Aleksandra Stijovića i Đorđa Radulovića”.

18018 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Odbor direktora državne kompanije “Plantaže” saopštio je juče da su aktivnosti za obnovu saradnje sa ruskim tržištem, kao i nastojanje da se poveća plasman na ostala strateški važna tržišta, pozitivni signali koji će značajno ublažiti negativne efekte uticaja virusa korona na poslovanje kompanije.

Iz ove državne firme nije odgovoreno na pitanja “Vijesti” kada bi mogao početi izvoz vina na rusko tržište i da pojasne šta znači da su sa amabasadorom Ruske Federacije Vladislavom Maslenikovim dogovorili redosljed prioriteta koje nadležne institucije u Rusiji i Crnoj Gori treba da urade da bi počeo izvoz vina na rusko tržište, koje je najveće strano tržište za izvoz crnogorskih vina. Maslenikov je prošle sedmice razgovarao sa rukovostvom Plantaža.

Saopštili su da je sastanak predstavnika Plantaža sa ambasadorom Rusije “usaglašen uz posredovanje premijera Zdravka Krivokapića i ministara poljoprivrede i vanjskih poslova, Aleksandra Stijovića i Đorđa Radulovića”.

Ruska državna institucija za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor je 2017. godine donijela odluku o privremenom obustavljanju uvoza proizvoda Plantaža. Oni su kao zvanični razlog naveli da su nakon hemijskih analiza u državnoj laboratoriji u Moskvi utvrdili da vina Plantaža navodno ne ispunjavaju propisane uslove, odnosno da su u njima pronađeni sadržaji pesticida i plastike. Iz Plantaža su tada reagovali, tvrdeći da analiza iz Moskve nije tačna jer tri dodatne analize u nezavisnim sertifikovanim laboratorijima to nijesu potvrdile. Premijer Duško Marković tada je saopštio da je zabrana izvoza vina politički motivisana zbog članstva u NATO i što se Crna Gora pridružila mjerama EU protiv Rusije.

Odbora direktora kompanije je juče saopšteno da sarađuju sa sindikatom i menadžmentom u rješavanju problema, te da su u korona krizi sve zarade blagovremeno isplaćivane i nijedan radnik nije ostao bez posla, da zbog pandemije ne mogu opstati bez pomoći države...”. Vlada i Agencija za zaštitu konkurencije traže model za pomoć države Plantažama, kojima za opstanak treba najmanje pet miliona.

Bonus video: