Sela na Pivskoj planini i dalje zavijana

Direktor Komunalnog preduzeća iz Plužina Radenko Živković tvrdi da su ta sela i dalje zavijana iz prostog razloga što sve što snjegočistači očiste vjetar zamete za nekoliko sati.

3568 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Do pojedinih sela na Pivskoj planini put je i dalje neprohodan, a mještani tvrde da bi situacija mogla da bude drugačija da su nadležne službe agilnije.

Navode da niti je snijeg toliko velik da se put ne može očistiti, niti su vremenske prilike loše da mehanizacija ne bi mogla da prođe.

“Sva sela preko Milogore su neprohodna. Riječ je o desetak sela. Pet puta su očistitili sva sela, a ovamo niko ne dolazi. Niko neće da pročisti put, a u pitanju je teren na kojem ne mete snijeg. Ljudi probiju put, a ne snijeg. Ako je već takvo stanje, kako kažu, a nije, zašto onda ne uvedu vanredno stanje za ovaj dio Pive“, kazao je Ranko Mitrić iz sela Nedajno.

U tom selu, koje se nalazi na 1500 metara nadmorske visine i od Plužina je udaljeno tridesetak kilometara, kako je istakao, “zimuje pet dimova“.

“Svi pričaju o povratku na selo. Koga ćete vratiti ako mu osnovne uslove ne obezbijedite - put i struju. Mi zimi struje više nemamo nego što je imamo, a put se ne čisti. Supruga i ja smo se vratili na selo i otvorili seosko domaćinstvo, nakon što smo oboje ostali bez posla. Pokušavamo nešto da stvorimo, a svake zime isti problemi. Ovo je stvarno sramota“, negoduje Mitrić.

Kako navodi, ne trebaju im motorne sanke da ih na taj način dovoze i odvoze sa sela, ni da im tako donose ljekove, dovoze djecu. Njima treba, poručuje Mitrić, čist put i redovno snabdijevanje električnom energijom.

Direktor Komunalnog preduzeća iz Plužina Radenko Živković tvrdi da su ta sela i dalje zavijana iz prostog razloga što sve što snjegočistači očiste vjetar zamete za nekoliko sati.

“Utoliko mi je lakše što se na tom putnom pravcu nalazi i moje selo, do koga put takođe nije očišćen, jer bi, da je drugačije, rekli kako svoje selo čistim, a ostala ne. Kakvog smisla ima očistiti danas, kada je već za sat neprohodno. Radi se u tom pravcu, čistimo, a hoće li nas nevrijeme ponovo vratiti u Plužine i hoćemo li ponovo morati da čekamo stabilizaciju vremenskih prilika, to ne znamo. Molim mještane za malo strpljenja, jer svi će putni pravci, kada to vremenski uslovi dozvole, biti očišćeni“, kazao je Živković.

Ističe da nije bilo tako davno kada su se putevi do sela na Pivskoj planini čistili tek krajem aprila i početkom marta i da se tada niko nije bunio.

“Čistio se put jednom godišnje i to direktno do prodavnice u Nikovićima, da bi se prodavnica snabdjela robom, i niko se nije bunio. Sadašnja lokalna samouprava naučila je mještane da čim snijeg padne angažuje mašine, kako ove iz Komunalnog preduzeća, tako i mašine privatnika, da čiste puteve i da ih održavaju prohodnim, i ako nije sve u jednom danu očišćeno, odmah se bune“, kazao je direktor plužinskog Komunalnog preduzeća.

Bonus video: