projekat vrijedan 37.500 dolara

Gusinje: Norveška podržala postavljanje javne LED rasvjete u naselju Begluci

"Unapređenje infrastrukture jedan je od prioriteta naše opštine. Uz podršku Kraljevine Norveške uspjeli smo da povećamo bezbjednost naših stanovnika koji žive u četiri ulice naselja Begluci, jer ovaj dio grada sada je osvjetljen", rekla je predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić

1390 pregleda 5 komentar(a)
Begluci, Foto: Opština Gusinje
Begluci, Foto: Opština Gusinje

Norveška je kroz projekat "Norveška za vas - Crna Gora", podržala postavljanje nove javne LED rasvjete u četiri ulice naselja Begluci u Gusinju.

Zahvaljujući ovom infrastrukturnom projektu vrijednom 37.500 dolara, koji je sprovela Opština Gusinje, kako je saopsteno, unaprijeđena je bezbjednost za više od 800 stanovnika ovog naselja.

"Unapređenje infrastrukture jedan je od prioriteta naše opštine. Uz podršku Kraljevine Norveške uspjeli smo da povećamo bezbjednost naših stanovnika koji žive u četiri ulice naselja Begluci, jer ovaj dio grada sada je osvjetljen", rekla je predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić.

Projekat je obuhvatao postavljanje 25 stubova i svjetiljki jačine 700 miliampera.

Time je energetska efikasnost javne rasvjete u Gusinju dostigla 15 odsto u odnosu na standarde.

"Pored toga što je ovaj projekat obezbijedio bolje životne uslove za desetine domaćinstava, bitno je istaći domaćinski i odgovoran odnos lokalne samouprave u realizaciji projekta. To se odnosi i na buduće troškove održavanja, jer LED rasvjeta smanjuje potrošnju energije i do 70 odsto", rekao je menadžer projekta "Norveška za vas - Crna Gora" Armen Čekić.

Opština Gusinje sprovela je ovaj projekat u okviru Javnog poziva za razvoj lokalne infrastrukture, u okviru projekta "Norveška za vas - Crna Gora".

Norveška je obezbijedila 33.450 dolara, a Opština Gusinje 4.050 dolara.