Budva: Zabrana gradnje donosi profit građevinarima?

Inicijativom odbornika budvanskog parlamenta da se stave van snage tri ključna planska dokumenta, uveo bi se potpuni moratorijum na gradnju i spriječilo izdavanje dozvola za gradnju
426 pregleda 2 komentar(a)
Zetafilm, gradilište Budva, Foto: Vuk Lajović
Zetafilm, gradilište Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.11.2018. 20:15h

Odbornici budvanskog parlamenta započeli su potpisivanje incijative da se stave van snage tri ključna planska dokumenta - detaljni urbanistički planovi „Budva - centar“, „Bečići“ i „Petrovac-centar“ kojima su urbanizovani najatraktiviniji djelovi obale metropole turizma.

“Vijesti“ su u nedjelju objavile dokument Urbanističke inspekcije koja je još u maju 2015. konstatovala da je DUP „Budva - centar“ donijet suprotno zakonu. Upravo je ta činjenica bila osnova incijative, koja je dostavljena šefu parlamenta Đorđu Vujoviću da se planski dokument stavi van snage.

„Detaljni urbanistički plan omogućio je da se na najatraktivnijem dijelu naše opštine, kroz predviđena planska rješenja sa dozvoljenim visokim indeksom zauzetosti za urbanističke parcele i koeficijentima izgrađenosti stvori disproporcija broja stalno nastanjenog stanovništva i ukupnog broja turističkih ležaja. Ta činjenica ograničava razvoj turizma visoke kategorije, stvara probleme u funkcionisanju infrastrukture, naročito kroz neadekvatno riješeno pitanje atmosferske kanalizacije, probleme u funkcionisanju saobraćajne mreže i izražen nedostatak parkinga“, navodi se u inicijativi za stavljanje van snage tri planska dokumenta.

Kako važeća planska dokumenta, kako se navodi, sadrže rješenja čija realizacija može izazvati negativne posljedice po grad i ambijentalnu cjelinu, predlaže se stavljanje van snage detaljnih urbanističkih planova.

Time bi se uveo potpuni moratorijum na gradnju i spriječilo izdavanje dozvola za gradnju, sve dok se ne donesu novi planski dokumenti. Imajući u vidu da se sporni planski dokumenti odnose na priobalni uski pojas ispod magistrale za ova tri primorska mjesta, koja su ujedno i građevinski najinteresantnija, to bi njihovo stavljanje van snage u ovom trenutku dovelo do pravog „rata“ u građevinskom lobiju.

„Vijesti“ su pokušale od više građevinskih investitora da dobiju izjave kako će reagovati ukoliko bi planovi bili ukinuti, ali oni nijesu javno željeli da govore.

Ono do čega će moratorijum na dalje izdavanje građevinskih dozvola svakako dovesti je da oni koji već grade i imaju papire, ili su izgradili stambene i apartmanske komplekse, podići cijenu kvadrata u toj zoni i time omogućiti sebi veći profit.

Postavlja se pitanje da li je eventualno uvođenje moratorijuma mač sa dvije oštrice, jer bi se, sa jedne strane, na taj način stalo na put daljoj devastaciji već betonirane Budve, a na drugoj strani to bi dobrodošlo brojnim građevinarima koji su izgradili ili počeli da grade hotelsko-stambene objekte, poput kompanije „Zetafilm“ biznismena Branislava Brana Mićunovića koji gradi kondo hotel nadomak Staroga grada, kompanije ICL Inžinjering koja je izgradila četiri solitera a još nije prodala stanove, ili pak košarkašu Nikoli Pekoviću koji je dobio zeleno svjetlo da pored hotela “Mediteran” gradi tri solitera od deset spratova.

Svi oni svakako mogu računati da bi do donošenja novih planova mogli da imaju monopol u prodaji svojih nekretnina po znatno većim cijenama.

Bonus video: