Radonjić bi da otjera Ćalović Marković iz ASK

Prvog čovjeka ASK isprovociralo to što je Ćalović Marković tražila njegovo razrješenje zbog tvrdnji u Izvještaju EK o ličnim vezama između rukovodstva Agencije i političke elite
169 pregleda 3 komentar(a)
Sjednica Agencija za sprečavanje korupcije, Foto: Zoran Đurić
Sjednica Agencija za sprečavanje korupcije, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.05.2018. 14:33h

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sreten Radonjić zaprijetio je članici Svajeta Agencije Vanji Ćalović Marković da će je “ovih dana razriješiti”, nakon što je zatražila njegovo razješenje zbog ocjena iz izvještaja Evropske komisije na račun rada ASK.

Savjet je na jučerašnjoj sjednici razmatrao aktivnosti Agencije u toku kampanje za izbor odbornika u 12 opština, ali i izvještaj EK u dijelu koji se odnosi na ASK. Odlučeno je da će Savjet do kraja maja sačiniti predlog plana ispunjavanja preporuka EK.

Ćalović Marković krši Zakon o sprečavanju konflikta interesa, tvrdi Radonjić, jer je istovremeno članica Savjeta ASK i izvršna direktorka MANS-a.

Ćalović Marković mu je odgovorila da je bolje da se pozabavi ocjenama EK da “zbog ličnih veza između rukovodstva Agencije i političke elite i dalje postoje tvrdnje o političkoj instrumentalizaciji ASK”.

“Ja od početka čitam izvještaje EK. Bio je samo još jedan slučaj da je neko ovako institucionalno pomenut, mimo direktora Agencije Sretena Radonjića. Jedan je od dva čovjeka koja su uspjela da njihove lične, politčike i partijske veze budu dio izvještaja. Mislim da je ovo dovoljan razlog da Savjet po hitnom postupku zatraži razješenje direktora”, poručila je Ćalović Marković.

To je isporovociralo Radonjića da joj saopšti da je postupak pred Agencijom protiv nje u toku i da će odluka da krši Zakon uskoro biti donešena. Radonjić joj je ovo saopštio pred nekoliko novinarskih ekipa, iako često tvrdi da su postupci protiv finkcionera pred Agencijom tajni.

“Ona je u konfliktu interesa i ovih dana će biti pokrenuto njeno razrješenje. Ne može se biti ‘tri u jedan’”, poručio je Radonjić ističući da je MANS sklopio ugovor sa Delegacijom EU u Crnoj Gori i “u toku izbornog procesa dobio 150.000 eura”.

Obećao je i da će odmah podnijeti ostavku ukoliko se dokaže da neko na njega vrši politički uticaj.

“Ovo je providan pokušaj manipulacije. Od kad ste došli na ovu funkciju, nijednim javnim funkcionerom se nijeste bavili, koliko se bavite mnome. U ovom trenutku kršite i presude Upravnog suda - već šest mjeseci ne donosite odluku po presudi suda u mom slučaju. Ne usuđujete se, zato što znate da je nezakonita. Umjesto toga, pokušavate da me prazno klevetate. Dvije godine pričate o tome, i tri puta ste promijenili šta mi stavljate na teret. Sad ste smislili da ne treba više da radim u MANS-u, već da samo sjedim ovdje i slušam ove vaše prazne priče”, odgovorila je Ćalović Marković.

Ona je podsjetila Radonjića da EK upozorava da su “nedavna mišljenja ASK, uključujući i ona koja se tiču članova Savjeta Javnog servisa i Savjeta Agencije za elektronske medije, pokazala značajne slabosti u dijelu primjene zakona”.

“Te odluke nije donio Savjet, donijeli ste ih Vi. Dakle, Vi na takav način čitate izvještaje EK, da ne shvatate da vaši rođački odnosi sa premijerom (Duškom) Markovićem dovode instituciju u problem, već to tumačite kao da politički uticaj dolazi preko mene”, kazala je Ćalović Marković.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić kazao je “Vijestima” da se “direktor ASK pokazao kao osoba bez integriteta i znanja”.

“Pa je možda sada pravi trenutak da se povuče i omogući uvođenje reda u ovoj oblasti, a time i brže napredovanje ka članstvu u EU. Da ništa do sada nije pogrešno uradio, ova sjednica bi bila dovoljna da okonča ovu avanturu direktorovanja”, poručio je Raonić.

On podsjeća da Radonjić, tokom dvije godine, izmišlja četvrti razlog za razrješenje Vanje Ćalović Marković, od kojih je “svaki naredni besmisleniji”.

“Upravo je MANS podnio inicijativu za ocjenu konflikta interesa, želeći da ga izvede na čistac: da negativnom odlukom demantuje sebe ili pozitivnom da osnov sa sudski spor, koji će izgubiti. I umjesto da se bavi efikasnim mjerama za sprovođenje preporuka EK, on se bavi osobom koja se bori protiv korupcije, pri tome komentariše ono što ne smije, prejudicira, traži odluke, koje su u istovjetnim stvarima morale biti odlučene nakon presuda suda... Sve u svemu, veoma neozbiljno i nedostojno ponašanje, koje izvjesno pravi probleme i premijeru, jer se kroz Radonjića i njegov nesrećni izbor, gleda upravo on”, zaključio je Raonić.

U predizbornoj kampanji uoči lokalnih izbora u 12 crnogorskih opština nije bilo zloupotrebe javnih resursa, ocijenila je ASK.

Dušan Drakić iz ASK saopštio je da je u toku kontrola Aerodroma Crne Gore zbog raspisanog oglasa za 120 novih zaposlenih.

”Za sada se čini da je sve u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija”, kazao je on.

Bonus video: