Bošković u Tivat otišao automobilom, u Podgoricu se vratio vojnim helikopterom

“Prilikom izvršavanja letačkog zadatka u petak 20. jula helikopterom VCG izvršeno je prevoženje ministra odbrane zbog službenih potreba”, rečeno je “Vijestima” iz resora ministra Boškovića
240 pregleda 27 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Siniša Luković
Predrag Bošković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.07.2018. 05:35h

Ministar odbrane Predrag Bošković vratio se prethodnog petka sa prijema iz Tivta u Podgoricu vojnim helikopterom, kako bi izbjegao saobraćajnu gužvu na putevima.

Ministarstvo odbrane tvrdi da je po naredbi načelnika Generalštaba VCG Dragutina Dakića 20. juna predveče angažovan vojni helikopter AS-341H „gazela“ da preveze ministra.

On je prisustvovao prijemu, koji je povodom dolaska u Crnu Goru školske jedrilice RM Italije „Caroly“ u petak poslijepodne na školskom brodu MVCG jedrenjaku „Jadran“ u tivatskoj luci, priredila ambasada Italije.

Bošković se na gradsku rivu Pine, gdje su bili vezani „Jadran“ i „Caroly“, dovezao službenim automobilom MO isto kao što je to drugim službenim automobilom MO učinio načelnik Generalštaba general Dakić.

Kada je prijem završio nešto prije 20 časova, general je ponovno sjeo u svoj službeni automobil i drumom se vratio do Podgorice, dok to nije bio slučaj sa ministrom odbrane koji je imao znatno komforniji i brži prevoz kojim je izbjegao i ogromne saobraćajne gužve, što u tom periodu dana vladaju na putu između Tivta, Kotora i Budve.

Naime, oko 19.30 sati na stadion FK „Arsenal“ u velikom Gradskom parku Tivta, koji je od Pina udaljen oko 400 metara, sletio je helikopter. Letjelica je izazvala velliku pažnju građana i turista koji su pohitali da je pogledaju, a onda su svjedočili dolasku ministra Boškovića koji se autom prebacio od Pina do ulaska na stadion sa zapadne strane, i u pratnji pripadnika obezbjeđenja, sjeo u helikopter čija ga je posada dočekala na stadionu.

Iz MO nisu direktno odgovorili na pitanja „Vijesti“ ko sve od civilnih lica (funkcionera ili činovnika) tog ministarstva i pod kojim uslovima ima pravo da koristi vazduhoplove kojima raspolaže VCG, te konkretno koji propis uređuje tu obast i po čijoj naredbi se vazduhoplovi VCG koji nisu upisani u civilni registar Agencije za civilno vazduhoplovstvo, koriste za prevoz putnika-civila.

“Prilikom izvršavanja letačkog zadatka u petak 20. jula helikopterom VCG izvršeno je prevoženje ministra odbrane zbog službenih potreba”, rečeno je “Vijestima” iz resora ministra Boškovića.

Oni su objasnili da “načelnik Generalštaba VCG u skladu sa Zakonom o VCG, komanduje, između ostalih, i jedinicama Vazduhoplovstva VCG i shodno tome izdaje naređenja za izvršavanje zadataka”.

“Jedan od zadataka VCG predstavlja i letački zadatak za prevoz ministra odbrane, načelnika Generalštaba, državnog sekretara MO, strane delegacije, kao i angažovanje vazduhoplova u pružanju pomoći civilnim institucijama u hitnim i vanrednim situacijama. Na osnovu naređenja načelnika GŠ, komandant Vazduhoplovstva procjenjuje uslove za izvršenje letačkog zadatka, određuje sastav posade, kao i način izvršavanja letačkog zadataka”, kazali su u MO.

Šta se desilo hitno u Podgorici

Ministarstvo nije objasnilo kako je ministar Bošković u petak veče doputovao u Tivat te zbog kojih je hitnih i neodložnih aktivnosti te večeri morao da se u Podgoricu vrati vojnim helikopterom, a ne automobilom i zašto se tom prilikom sa njim vazdušnim putem u glavni grad nije vratio i načelnik Generalštaba.

Bonus video: