Proizvođači Spuntjika V traže izvinjenje od Evropske agencije za ljekove poslije izraženih sumnji

"Tražimo javno izvinjenje Kriste Virtumer-Hohe i Evropske agencije za ljekove zbog negativnih komentara o članicama EU koje su direktno odobrile Spuntjik V", navodi se na zvaničnom tviter sajtu centra za istraživanje Gamaleja i Ruskog suverenog fonda

4411 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Rusija je oštro osudila danas izjave zvaničnice Evropske agencije za ljekove (EMA) koja je uporedila hitno davanje odobrenja za rusku antikovid vakcinu Sputnjik V u nekim evropskim zemljama sa "ruskim ruletom".

"Tražimo javno izvinjenje Kriste Virtumer-Hohe i Evropske agencije za ljekove zbog negativnih komentara o članicama EU koje su direktno odobrile Spuntjik V", navodi se na zvaničnom tviter sajtu centra za istraživanje Gamaleja i Ruskog suverenog fonda.

Takvi komentari su neprikladni i nanose štetu kredibilitetu EMA i njenom procesu evaluacije, navodi se u poruci i ukazuje na "moguća politička miješanja".

Navodeći da je njihova vakcina do sada odobrena u 46 zemlje, ruski fond je ponovo danas zamjerio Evropskoj agenciji za ljekove da "mjesecima odlaže" proces odobrenja Sputnjka V.

Visoka zvaničnica EMA Krista Virtumer Hohe u nedjelju uveče izjavila je da ne savjetuje zemljama članicama EU da po hitnom postupku odobre Sputnjik V navodeći da nema dovoljno podataka o vakcinisanim ljudima.

"To se može malo porediti sa ruskim ruletom", rekla je ona za austrijsku televiziju ORF i dodala da za sada nemaju podataka o nuspojavama vezanim za vakcinisane osobe i pozvala zemlje da čekaju zeleno svjetlo evropskog regulatornog tijela.

Sputnjik V je prošle nedjelje prošao ključnu fazu za svoju upotrebu u EU kada je ta vakcina počela da se ispituje u Evropskoj agenciji za ljekove. Poslije te objave ruske vlasti su navele da su spremne da obezbijede vakcine za 50 miliona Evropljana od juna.

Nestrpljive zbog kako ocjenjuju suviše sporog procesa odobrenja vakcina više zemalja EU se okrenulo ka još neodobrenim vakcinama u Evropskoj uniji, kao što je Mađarska koja je prošlog mjeseca počela svoje stanovništvo da vakciniše ruskom vakcinom. Češka i Slovačka takođe su poručile rusku vakcinu.

Bonus video: