Lamborgini modelom urus otvorio novi segment: Supersportski SUV

Pod poklopcem motora je tvin-turbo V8 zapremine četiri litra sa 650 KS i 850 Nm momenta
104 pregleda 1 komentar(a)
Lamborgini
Lamborgini
Ažurirano: 12.12.2017. 19:39h

Lamborghini je prošle nedjelje zvanično ponovo ušao u SUV sektor, i to u velikom stilu. Model urus je bukvalno otvorio novi segment supersportskih SUV vozila, a to nije samo marketinški slogan italijaske komanije. Dokaz za to je ono što se nalazi pod poklopcem motora ovog automobila. Tvin-turbo V8 zapremine četiri litra sa svojih 650 KS i 850 Nm momenta donosi impresivne performanse. Ubrzanje do 100 km/h traje samo 3,6 sekundi, do 200 km/h treba 12,8 s, a najveća brzina je 305 km/h.

Prednji točkovi urusa standarno dobijaju 40%, a zadnji 60%. Međutim, ovaj odnos može se po potrebi mijenjati u datom momentu tokom vožnje, tako da se na prednju osovinu maksimalno može poslati 70%, a na zadnju 87% obrtnog momenta motora. Urus je dobio i upravljanje zadnjim točkovima. Ugao zadnjih točkova varira od 0 do 3 stepena. Pri manjoj brzini to donosi bolje manevarske sposobnosti, a pri većim brzinama bolju stabilnost, komfor i dinamiku.

Preko pet metara dug urus dizajnerski je zasnovan na istoimenom konceptu iz 2012, a već na prvi pogled će svima da bude jasno da je riječ o jednom Lamborginiju. Karoserija je oblikovana po uzoru na modele huracan i aventador, sa puno oštrih linija. Dizajn enterijera predstavlja kombinaciju luksuznih i sportskih elemenata. U kokpitu dominiraju detalji karakterističnog, šestougaonog oblika. Osim što je ekstremno brz, urus je i vrlo praktičan. Prtljažnik raspolaže sa 616 l, a kada se obore nasloni zadnjih sjedišta na raspolaganju je 1.596 l.

Kompanija očekuje da će svake godine prodavati oko 3.500 primjeraka. Prve isporuke planirane su za proljeće, a početna cijena u Evropi iznosi oko 171.500 eura.

Prilagođen vožnji u svim uslovima

Vozaču je na raspolaganju čak šest predefinisanih režima vožnje, koje može da odabere u zavisnosti od vrste podloge, terena i vremenskih uslova: Strada, Sport, Corsa, Neve (za snijeg), Terra (off-road) i Sabbia (za pješčanu podlogu), plus individualno podesivi mod nazvan Ego.

Pogledajte video:

JWPlayer video mesto

Bonus video: