Na meti "renoi", "tojote" i "škode"

Rizik da vam u Crnoj Gori bude ukraden automobil je i dalje mali, ali je odnos krađa u našoj zemlji u odnosu na region nešto veći nego ranijih godina
397 pregleda 2 komentar(a)
Krađa automobila
Krađa automobila
Ažurirano: 12.12.2017. 19:08h

Rizik od krađe automobila u Crnoj Gori je i dalje prilično mali, ali udio ukradenih vozila tokom prošle godine na teritoriji naše zemlje u odnosu na region je veći nego ranije, kaže Igor Radojević, predsjednik komisije za prevare u autoosiguranju u Nacionalnom birou osiguravača Crne Gore (NOBCG). Radojević, koji radi i u sektoru šteta jednog od najvećih osiguravajućih društava kod nas, kaže da se u Crnoj Gori godišnje ukrade oko stotinak aurtomobila. Najrizičnije zone su Podgorica, Nikšić i primorje.

“Interesantna pojava je da se posljednjih godina više krade u Crnoj Gori nego u regionu, gdje smo do sada evidentirali najviše krađa”, kaže Radojević. “U regionu je najviše automobila ukradeno u Sarajevu i Beogradu”.

Struktura ukradenih vozila u posljednje vrijeme je nešto izmijenjena u odnosu na ono što je do nedavno bilo uobičajeno.

“Ranije su na meti bili vozila VW, Audi i BMW. U zadnjih par godina su to Renoovi automobili, a ove godine su najčešće bile kradene tojote. Takođe, i škoda je značajno uzela učešće u strukturi ukradenih vozila.

Radojević navodi da rizik od krađe možemo da smanjimo nekom fizičkom zaštitom kao što su sistemi za blokadu volana ili pedala komandi, čime onemogućavamo pokretanje vozila ili u najmanu ruku odbijamo potencijalne kradljivce.

Automobil treba ostaviti na osvijetljenom mjestu gdje ima dosta prolaznika jer je tada rizik od krađe manji. Jedan od načina da se zaštitite je i kasko osiguranje.

“Tim osiguranjem je pokriven rizike krađe u nekom procentu, jer obično su te polise sa određenim učešćem osiguranika u šteti. To je dobar način da se veliki dio štete nadomjesti”, objašnjava Radojević.

Šta da uradimo u slučaju da nam vozilo bude ukradeno?

“Jedino moguće je da se krađa prijavi policiji, da se pokuša doći do video zapisa ukoliko su dostupni korisniku, i prijaviti štetu osiguravajućem društvi i dalje postupati po njihovom uputstvu. Potrebno je prijaviti krađu u roku od 48 sati, a nakon toga dostaviti potvrdu da vozilo nije nađeno u roku od 30 dana i tada je osiguravajuće društvo u obavezi da nadoknadi štetu”.

Mahinacije su uvijek prisutne, kaže Radojević. To su najčešće takozvane utaje, a njima su najviše izložene rentakar agencije.

“Najčešće štete koje su se desile u ovoj godini je da su vozila koja su uzeta u najam preprodana, a osobe koje su uzele u vozila najam su optužena za utaju. To je rizik koji se potpuno ugovara i koji može da bude pokriven”, kaže Radojević.

On kaže da prema podacima kojima raspolaže osiguravajuća kuća u kojoj on radi, od ukupnog broja ukradenih vozila bude pronađen jedan od deset ukradenih automobila.

Automobili izloženi riziku i u zemljama Zapadne Evrope

Krađa automobila nije karakteristična samo za naš region. U Njemačkoj je, na primjer, prošle godine u rukama lopova završilo 18 277 vozila. Najinteresantniji za lopove tamo su bili premijum SUV modeli. “Najpopularniji” model kod kradljivaca bila je tojota lend kruzer. Slijede audi A8, BMW X5, audi Q7 i BMW X6.

Bonus video: