Dekan propustio da prijavi 65.000 eura

Agencija na osnovu inicijative Denisa Hota utvrdila kršenje više članova zakona u slučaju Vušanovića

24156 pregleda 21 reakcija 23 komentar(a)
Vušanović, Foto: Savo Prelevic
Vušanović, Foto: Savo Prelevic

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Igor Vušanović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer je, između ostalog, propustio da prijavi oko 65.000 eura svojih i prihoda svoje supruge.

Slučaj protiv njega pokrenut je na osnovu inicijative Denisa Hota.

U slučaju Vušanovića, ASK je utvrdila kršenje više odredbi Zakona. Dva se odnose na dostavljanje imovinskog kartona u zakonskom roku, prvi u roku od 30 dana od imenovanja za dekana, a drugi redovnog godišnjeg do kraja marta. ASK je utvrdila da nije prijavio tačne i potpune podatke u imovinske kartone u četiri posljednja redovna godišnja kartona.

U redovnom godišnjem za 2016. navodi se da utvrđena razlika u prihodima dekana od 9.777, a supruge Ivane Vušanović od nepunih 9.200 eura. U redovnom godišnjem za 2017, razlika u njegovim prihodima, prema odluci ASK, iznosila je malo više od 6.900, a suprugima 25.500 eura.

Ni sljedeći redovni godišnji nije prošao bez propusta, ali je razlika bila manja - njegova od oko 6.285, a njena od malo više od 1.000 eura.

U redovnom godišnjem za 2019, ASK je utvrdila razliku od oko 2.940 eura u njegovom, a u supruginom 3.133 eura.

Za kršenje Zakona, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Vušanović je ASK kazao da je prijavljivao samo redovne prihode po osnovu obavljanja funkcije dekana Mašinskog fakulteta i da nije znao da je neophodno da prijavljuje i druge prihode.

“Agencija je cijenila navode tade u pisanom izjašnjenju u odnosu na naknadno dostavljenje izvještaje o prihodima i imovini koji sadrže po navodima javnog funkcionera potpune podatke, ali je našla da isti nisu mogli uticati na drugačije donošenje odluke, s obzirom da Zakon ne prepoznaje naknadno dostavljanje izvještaja ili dopunu izvještaja nakon isteka zakonom propisanih rokova”, navodi se u odluci direktorice ASK Jelene Perović.

Bonus video: