Mobilni telefoni ruše zdravlje

Osobe koje provode previše vremena sa rukama čvrsto savijenim, dok pričaju na mobilni telefon, mogu oštetiti nerve lakta što često dovodi do sindroma lakatnog tunela
211 pregleda 1 komentar(a)
mobilni telefoni, Foto: Shuterstock
mobilni telefoni, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 03.12.2017. 18:45h

Studija koju je nadavno sproveo američki Institut za zdravlje je jedna od najnovijih koja je pokazala da „moderne igračke“ mogu da poremete procese koji se odvijaju u našem organizmu. Naučnici su otkrili da 50 minuta korištenja mobilnog telefona može uticati na aktivnost mozga i to u predjelu koji se nalazio najbliže anteni mobilnog telefona. Iako studija nije konkretno pomenula da je korištenje mobilnih telefona štetno po zdravlje, doktori su zabrinuti zbog implikacija.

Tokom godina su provođene studije i većina njih je ukazala na negativan uticaj mobilnih telefona, a mi vam donosimo osam implikacija koje njihovo korištenje može prouzrokovati.

Nesanica, zbunjenost, glavobolja, depresija

Ti kasni noćni razgovori vas mogu sprečavati od dobrog, noćnog sna. Osim dodatnog vremena koje ćete provesti razgovarajući, mogli biste patiti i od nesanice zbog zračenja vašeg telefona. Tačnije, zbog bežičnih signala jačine 884 megaherca. Negativni učinci ovakvog „sporta“ su najizraženiji kod tinejdžera i djece, a često su propraćeni depresijom, promjenama raspoloženja i glavoboljom.

Slabe sposobnosti opažanja

Zdrav razum govori da je vožnja u kojoj pričate mobilnim telefonom aktivnost od koje treba da se uzdržavate. Studije ukazuju da je dio mozga koji kontroliše vid manje aktivan tokom razgovora u kom se ljudi fokusiraju na nešto. Drugim riječima, ne vidite ili ne opažate koliko bi trebalo.

Ako razgovarate na mobilni telefon više od jednog sata dnevno, u velikoj ste opasnosti da oštetite sluh. Korištenje telefona duže od sat vremena, na dnevnoj bazi, može rezultirati oštećenjem unutrašnjeg uha i osjetljivošću sluha na visoke frekvencije.

Povećani rizik od neplodnosti kod muškara

Nakon što ste pročitali sve do sada, vjerovatno ćete razmisliti da kupite hands-free uređaj. Međutim, ako ste muškarac, razmislite ponovo. Budući da većina muškaraca koji koriste hands - free uređaje, nose iste u džepu pantalona, njihovi testisi su izloženi radiofrekvenciji elektromagnetnih talasa. Zbog toga se preporučuje da se mobilni uređaji uopšte ne nose u džepovima.

Dermatitis

Da, moguće je dobiti alergiju na mobilni telefon. Osobe koje su osjetljive na nikl, metal koji se često koristi u izradi mobilnih telefona, mogu razviti dermatitis na licu. Simptomi su suva, upaljena, crvena i ispucana koža i najčešće se javlja kod žena koje su alergične na nikl. Tipke i dio oko ekrana najčešće sadrže nikl tako da se dermatitis prvo pojavljuje na ušnoj školjci i obrazima.

Bakterije

Koliko često perete ruke? Da li ih perete svaki put prije nego izađete iz toaleta? Ako to ne radite (ne vidimo razlog zbog kojeg ne biste!!!), vaš telefon je ništa drugo do „raj“ za bakterije u kojem se, vjerovatno, nalazi više istih nego na WC školjki ili kvaci. Zašto je to tako? Mobilni telefon je veoma pogodno „tlo“ za razvoj bakterija zbog toga što postaje topao usljed držanja u rukama ili u džepu.

Bolni palčevi i nelagoda

Bolest 21. vijeka poznata i pod nazivom BlackBerry palac. Krivci za ovo su video igrice, računari i mobilni telefoni. Zabilježen je veoma veliki broj slučajeva u kojima su se pacijenti žalili na bol i ukočenost u korijenu palca koja izaziva nelagodu. Neki slučajevi su se morali podvrgnuti operaciji da bi se ovaj problem riješio.

Oštećenje nerava lakta

Ako nije palac, onda je lakat. Osobe koje provode previše vremena sa rukama čvrsto savijenim, dok pričaju na mobilni telefon, mogu oštetiti nerve lakta što često dovodi do sindroma lakatnog tunela (bol, trnjenje i sniženje senzibiliteta na unutrašnjoj strani dlana, malom i unutrašnjoj polovini domalog prsta, kao i slabost malih mišića šake što se manifestuje oslabljenim stiskom šake).

Bonus video: