NOVI MATERIJAL UBRZAVA PUNJENJE

Nova baterija iz Samsunga puni se za svega 12 minuta

Samsung je objavio najnovije otkriće sa Samsungovog instituta za tehnologiju - takozvanu "grafensku loptu"
73 pregleda 3 komentar(a)
telefon, punjač, punjenje, Foto: Shutterstock
telefon, punjač, punjenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2019. 07:08h

Novi materijal za izradu baterija ne samo da ubrzava punjenje, već i produžava životni vijek jednog punjenja uređaja. Baterije su, štaviše, zbog postojanosti na povišenim temperaturama, idealne za električna vozila.

Samsung je objavio najnovije otkriće sa Samsungovog instituta za tehnologiju - takozvanu "grafensku loptu", prenosi hrvatski Tportal.

Nova baterija koja koristi ovu tehnologiju puni se čak pet puta brže od litijum-jonske baterije kakvu koristi velika većina savremenih mobilnih telefona. 

Grafen takođe povećava kapacitet baterije za 45 odsto, što je zaista mnogo. 

"U teoriji, grafenskoj bateriji potrebno je oko 12 minuta za puni ciklus punjenja", navodi se u medijima. 

"Baterije mogu da održe stabilnu temperaturu od 60 stepeni Celzijusovih, što je apsolutno savršeno za električna vozila", dodaje se. 

Kompanija takođe tvrdi da je grafen sto puta efikasniji provodnik od bakra, pa zbog toga predstavlja 'savršeni' maerijal za brzo punjenje. 

Ipak, iako je riječ o revolucionarnoj tehnologiji, ona je još u fazi razvoja. Sve što se za sada zna jeste da naučnici iz Samsunga smatraju da 'baterije s grafenskom loptom imaju visok potencijal za primjenu u mobilnim uređajima', a to znači da će korisnici mobilnih telefona morati malo da se strpe prije nego što budu mogli da uživaju u čarima novih baterija.

Preporučujemo za Vas