PG sajam automobila: Najskuplje vozilo, najljepša hostesa i sportske zvijeri

Na prostoru od 4.500 kvadrata garaže tržnog centra Delta siti koji je kompletno adaptiran za ovu namjenu, od specijalnih podova, montažnih zidova, do profesionalne rasvjete i ozvučenja, svoje proizvode je izložilo preko 30 brendova
1022 pregleda 0 komentar(a)
Sajam automobila Podgorica 2018, Foto: Reuters
Sajam automobila Podgorica 2018, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.04.2018. 18:14h

Automobili su uvijek u modi. Kako drugačije objasniti činjenicu da je pred otvaranje ovogodišnjeg sajma automobila u Podgorici u srijedu u 11 sati pred ulazom već bio formiran red nestrpljivih posjetilaca.

“AutoMotoShow Podgorica 2018” ponovo je privukao veliki broj ljudi, među kojima je bilo dosta znatiželjnika, ljubitelja automobila, ali sasvim sigurno i kupaca, koji su jedva čekali ovu manifestaciju, jer u tom periodu može dosta da se uštedi.

Na prostoru od 4.500 kvadrata garaže tržnog centra Delta siti koji je kompletno adaptiran za ovu namjenu, od specijalnih podova, montažnih zidova, do profesionalne rasvjete i ozvučenja, svoje proizvode je izložilo preko 30 brendova, pa su svi oni koji su došli imali šta i da vide.

Istina, na sajmu nijesmo mogli da vidimo neke automobile koje smo gledali prošle godine, kao što su BMW, Škoda, Mazda ili Ford. Takođe, nije bilo ni Mercedesa, Audija i Folksvagena, ali zanimljivih četvorotočkaša i dvotočkaša nije falilo. Oni koji su bili tu, kažu da se nijesu pokajali, i da su zadovoljni posjetom i prodajom.

Tokom četiri dana izložbe adaptiranom garažom Delta sitija je prošlo dosta ljudi svih starosnih dobi. Organizatori kažu da je posjeta na nivou prošlogodišnje. Među posjetiocima zatičemo i Štefana Glišea iz Frankfurta. Oženjen je Bjelopoljkom, i namjerio je da kupi auto da bi se njime vozio po crnogorskim gudurama. Zatekli smo ga kako sa suprugom mjerka dačiju.

„Tražim auto koji može da uradi mnogo stvari, koji ima pogon na sve točkove, na koji neću potrošiti mnogo novca, i zato sam zainteresovan za daster, kaže Gliše. „Treba mi 4x4 pogon za vožnju po CG jer ako želite da posjetite porodicu morate da idete u planine, a to je bez 4x4 pogona teško“

Na pitanje da li su automobili skuplji u Njemačkoj odgovara: „Isto je. Ista je cijena“.

I dok ovaj Njemac traži auto samo u skladu sa potrebama, bez previše emocija, jedna domaća poznata ličnost, iako nema previše novca, ipak nameračio auto koji mu i stilski odgovara. Zoran Marković Zonjo, u društvu Petra Kapisode, vrzma se oko sitroena C3 erkros.

„Uvijek postoji želja da se kupi novi auto, a ne onaj na placevima, koji je prešao milijardu kilometara, pa kad se nešto pokvari razmišljaš je li te neko prevario ili ne, je li vozila žena pomorca ili nije. Ovako ako se nešto desi znaš da si sam kriv“, priča Zonjo.

I ako neko kaže da boja nije važna pri izboru automobila, vara se, bar u ovom slučaju.

„Pošto sam do sad u životu imao tri auta i svi su bili zeleni, imam trip da je zeleni auto taličan. Sad mi je problem kod ovog sitroena jer ima nekih dobrih boja u ponudi, ali nema zelenu. Kada sam pitao djevojku na štandu koje su boje u ponudi govorio sam ‘zzzzz, zzzz’, a ona mi je rekla da ima bež. Valjda je to bež koji miriše na zelenu“, završava Zonjo u svom stilu.

Zelenih automobila je na sajmu bilo zaista malo, ali je generalno izbor bio zaista veliki. Na ovim i narednim stranama ćemo pokušati da vam pokažemo najzanimljivije novitete i prenesemo dio atmosfere.

Rendž rover Autobiography najskuplji

Najskuplji auto na sajmu je rendž rover u specijalnoj verziji Autobiography, koji je na sajmu nuđen po cijeni od 142.000 eura. Radi se o automobilu koji predstavlja više od statusnog simbola. Elegantna i istovremeno robusna spoljašnjost krije ultraluksuzan enterijer. Sjedišta su presvučena najfinijom kožom, klimatizovana su i prednja i zadnja, vozač i suvozač mogu da uživaju u masaži, a svi putnici u muzičkom ugođaju koji dolazi od sistema ozvučenja snage 825W. Pod haubom je V6 turbodizel od 258 KS.

Sportski automobili glavne zvijezde

Glavna zvijezda na štandu Renoa i jedan od automobila kod kojih su se posjetioci sajma automobilau Podgorici najviše zaustavljali je sportska verzija hečbeka megan. Megan RS pokreće 1,8-litarski turbobenzinac od čak 280 KS, a prvi put u istoriji ovaj model je dobio sistem upravljanja na svim točkovima, što je presedan u ovoj klasi. On dolazi isključivo sa prednjim pogonom, biće dostupan od juna, a cijena kreće od nepunih 28.000 eura.

Na sajmu je Reno potpisao i ugovor o partnerstvu sa FK Budućnost. U sklopu tog partnerstva, francuski proizvođač je podgoričkom klubu dodijelio četiri vozila.

Kod Dačije glavnu ulogu na štandu ima novi daster, automobil koji nudi izvanredan odnos terenskih sposobnosti i cijene, a kod Nisana nova mikra i X-trejl sa novim 2,0-litarskim dizel motorom.

Prvi put se na sajmu pojavljuju i Jaguar i Lend Rover, a na štandu njihovog zastupnika izloženi su bili novi kompaktni SUV jaguar E-pace. Karakterišu ga snažni motori, prostran enterijer i visokokvalitetni materijali, a cijena izloženog primjerka bila je oko 53.000 eura. Bio je tu i rendž rover velar, kao i Autobiography verzija rendž rovera.

Akcenat kod Tojote bio je na hibridnim modelima, a u prvom planu su bili CH-R i RAV4, dok je kod Sitroena glavna zvijezda bio C3 erkros, dobitnik nagrade Autobest 2018, čija je cijena na sajmu bila nešto preko 16.000 eura.

Hjundai je za ovu godinu spremio dosta noviteta. Premijere na njihovom štandu bili su grand santa fe i kona, a najveću pažnju je privukao sportski hečbek i30 N. On ima dvolitarski turbobenzinski motor sa 275 KS. Osnovna verzija košta 30.000 eura, a izloženi model je dvije hiljade skuplji.

Kija je na sajam automobila u Podgorici dovela auto koje je izazvalo ogromnu pažnju većine posjetilaca, ali i drugih izlagača - stinger.

Ultimativna sportska limuzina sa kojom Kija ulazi u segment velikih GT automobila pod haubom ima 2,2-litarski turbodizel motor od 200 KS, a pored njega u ponudi su i dvolitarski turbobenzinac sa 250 konja i 3,3-litarski V6 sa 354 KS. Cijene ovog automobila na našem tržištu se kreću od 46.000 do 60.000 eura. Naravno, Kija nije zaboravila ni na klijente sa manjim budžetom, pa je nudila povoljnosti za ostale modele. Tako je sid sa 1,4-litarskim motorom cijenjen 12.500 eura, a sportedž sa bogatim paketom opreme za nepunih 22.000 eura.

Pored Hjundaija i Kije, na ovogodišnjem sajmu prvi put se pojavio još jedan južnokorejski brend, a radi se o Sangjongu. Bila su izložena dva modela – rekston i tivoli.

Posjetioci sajma prvi put su imali priliku da vide Pežoove automobile, a najaktuelniji modeli su bili 3008 i 5008.

Suzukijevi glavni aduti su bili novi svift, vitara i ignis, a Micubiši je predstavljen pikapom L200 čija je cijena od 27.000 sa PDV-om.

Hit na štandu Volva bio je XC40 – evropski auto godine 2018, čije cijene startuju od nepunih 30.000 eura. Opelove udarne igle su krosoveri Moka X, kroslend X i grandlend X.

Vrlo interesantno bilo je i na štandu Lade, koja je izložila model vesta SW kros. Radi se o uzdignutoj varijanti karavana, koji je dobio bogatiju opremu i na sajmu je cijenjen 12.300 eura. Premijera kod Džipa bio je novi kompas, a Fijat je predstavio novi tipo.

Pored četvorotočkaša, na sajmu su viđeni i brojni motocikli. Bio je tu Dukati, Beneli, Tomos, Peda, zatim najšira paleta vespe do sada i bogata ponuda Kimkovih modela.

Izlagači su tokom sajma nudili razne popuste i povoljnosti pri finansiranju, a u slučaju da nijeste stigli da posjetite izložbu, kod mnogih od njih će popusti biti na snazi i u narednim danima.

Dukati magnet za ljubitelje dvotočkaša

Na sajmu u Podgorici pojavio se i prvi pravi premijum brend motocikala koji je stigao u Crnu Goru - Dukati. Na sajmu je bila izložena široka ponuda ovog brenda, a njegovi modeli su privukli ogroman broj ljubitelja dvotočkaša. Mnogi od njih nijesu bili u mogućnosti da ih priušte, ali ih to nije sprečavalo da im se dive.

Najveću pažnju privukli su modeli iz porodice Multistrada, koji pripadaju segmentu koji je inače najtraženiji na globalnom nivou.

Ulazni model je multistrada 950, koju pokreće Testastretta L-twin motor od 115 KS i 96 Nm. Snaga se prenosi putem šestostepenog mjenjača, a vozač može da bira između četiri načina vožnje.

Bezbjednost je poboljšana prilagodljivim ABS-om i kontrolom trakcije. Cijena ovog motocikla je 14.700 eura, a ide do 26.200 za model Multistrada 1260 Pikes Peak.

Električni bicikl od 950 do 2.500 eura

Oni koji su posjetili izložbu vjerovatno su bili iznenađeni što su se u okviru sajamskog prostora kretali i biciklisti. Ali ti dvotočkaši nijesu došli izvana, već su prikazani na sajmu. Radi se o električnim biciklima proizvođača iz Srbije, koji koštaju od 950 do 2.500 eura. Vozaču u pomoć priskače snaga koju proizvode litijum-jonske baterije, a u zavisnosti od njihovog kapaciteta domet je od 80 do 200 km.

Dajani titula najljepše hostese

Dajana Drobnjak, hostesa sa štanda Dukatija, proglašena je za najljepšu hostesu u tradicionalnom izboru koji se organizuje svake godine. Tina Lekić sa štanda KTM-a je prva pratilja, dok je među tri najljepše i Jovana Ljiljaksa izložbenog prostora Volva.

Galerija

Bonus video: