More će do 2100. progutati 14000 arheoloških nalazišta u SAD

Naučnici predviđaju da je nivo mora na putu da do 2100. godine u prosjeku globalno poraste za jedan metar
2 komentar(a)
more, pod morem, Foto: Shutterstock
more, pod morem, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2017. 10:41h

Gotovo 14000 arheoloških nalazišta i istorijskih spomenika u Sjedinjenim Državama moglo bi biti izgubljeno do kraja vijeka, zbog rasta nivoa mora usljed klimatskih promjena, upozorili su naučnici.

Istraživanja ukazuju na to koliko veliki dio globalne kulturne baštine bi mogao biti unšten. Svako deseto arheološko nalazište u devet obalnih država jugoistoka SAD rizikuje da se nađe pod morem.

"Postoje ozbiljne zabrinutosti zbog prijetnje globalnih klimatskih promjena arheološkoj i istorijskoj baštini", rekli su autori istraživanja.

Naučnici predviđaju da je nivo mora na putu da do 2100. godine u prosjeku globalno poraste za jedan metar. U prvom istraživanju takvih razmjera istraživači su podatke o nadmorskoj visini arheoloških i istorijskih nalazišta i spomenika duž Atlantika i Meksičkog zaliva spojili s predviđanjima rasta nivoa mora.

Nalazišta i spomenici u opasnosti obuhvaćena istraživanjem nalaze se u državama kao što su Florida, Merilend, Virdžinija, Severna Karolina, Džordžija, Alabama, Misisipi i Luizijana. Autori istraživanja pozivaju na raspravu o tome koje djelove istorije treba spašavati premeštanjem i sačuvati za budućnost.

Bonus video: