Dživei inaugurisan za Ambasadora Asocijacije prijateljstva Kine i Crne Gore

Predsjednik Asocijacije, Samir Hadžić, je iskazao zadovoljstvo jer se Kina konačno nalazi u spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore
224 pregleda 0 komentar(a)
Dživei, Hadžić, Foto: Asocijacija prijateljstva Kine i Crne Gore
Dživei, Hadžić, Foto: Asocijacija prijateljstva Kine i Crne Gore
Ažurirano: 13.07.2018. 12:46h

Cui Dživei je inaugurisan za Ambasadora prijateljstva Asocijacije prijateljstva NR Kine i Crne Gore u Kini i biće dodatna konekcija za dalje projekte. Predsjednik Asocijacije Mr Samir Hadžić uručio mu je juče u Ambasadi akreditivna pisma, saopšteno je iz te Asocijacije.

Na kraju mandata Cui Dživei je izrazio zadovoljstvo i pozitivne impresije koje je Asocijaciija postigla u vrijeme njegovog mandata, posebno u domenu bratimljenja gradova i uspostavljanja kontakta sa provincijama i gradovima širom Kine. On je istakao da je predsjednik Kine u Petom stubu inicijative “The Belt and Road” uspostavio “izgradnju povjerenja i razumjevanja između naroda”, “peoples to peoples” diplomatija.

“Definitivno Asocijacija u Crnoj Gori nema konkurencije i drago nam je zbog toga što možemo da se ponosimo da imamo takvu asocijaciju koja bilateralno razvija prijateljstvo između naroda. Iza Asocijacije stoje projekti i rezultati i to je najvažnije.” On je poželio uspjeh u daljem radu i poručiio da će Ambasada ma ko bio ambasador nastaviti još snažnije da podržava rad Asocijacije. Posebno je izrazio zadovoljstvo što je Asocijaciija proslavila 10 godina svog rada u njegovom mandatu.

Predsjednik Asocijacije, Semir Hadžić, je iskazao zadovoljstvo jer se Kina konačno nalazi u spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore.

“Kineske kompanije su dobrodošle. Ali treba podsjetiti da je početak bio težak i pun nepovjerenja kada je Asocjacija promovisala osnivanje, i ukazivala na važnost odnosa sa Kinom. Sada je to prestiž i moderno je baviti se Kinom, ali i dalje postoji ogromno nerazumjevanje i neiskrenost u odnosima s Kinom. To dovodi do propuštanja mnogih projekata i sadržaja a s druge strane do nerazumjevanja odnosa sa Kinom radi planiranja buduće strategije. Vlada je prilično zatvorena kada je u pitanju saradnja sa nevladinim organizacijama, posebno poput naše jer ne zna na koji način to da ostvari, smatrajući i dalje da je spoljna politika i međunarodni odnosi isključivo u nadležnosti Vlade. Velika Kina prepoznaje bolje našu ulogu i funkciju i koristi za ostvarivanje svojih ciljeva kroz civilnu diplomatiju. Sa lokalnim samoupravama imamo besprekornu saradnju. S druge strane u Kini su nam sva vrata otvorena počev od ministarstva vanjskih poslova, Asocijajacije prijateljstva sa inostranim zemljama od nacionalnog, provincijskog pa do lokalnog nivoa. Upravo to će biti buduća obaveza i strategije rada Asocijacije u cilju kreiranja drugačjeg odnosa sa Kinom i razumjevanja projekta “Kineski san”, kazao je Hadžić.

Hadžić je izrazio žaljenje što Bar koji se uz posredovanje Asocijacije i zahvaljujući Asocijaciji pobratiomo sa tri kineska grada Šangajem, Ningom i Qingdaom, nije ništa uradio kako bi realizovao saradnju.

“Istovremeno on je izrazio nadu da će novo rukovodstvo popraviti stvari, i da će Bar ponovo biti lider u odnosima sa Kinom. Između ostalog jer je Kina donirala Baru značajna sredstva od kojih dobro imaju građani Bara”, zaključeno je u saopštenju Asocijacije prijateljstva Kine i Crne Gore.

Bonus video: