Crna Gora svečano pristupila i Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju

Ministarka je naglasila da je raduje što se Crna Gora priključila organizacijama EMBO i EMBL
92 pregleda 1 komentar(a)
Sanja Damjanović, Hamburg, Foto: Ministarstvo nauke
Sanja Damjanović, Hamburg, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 28.11.2017. 18:15h

Crna Gora je svečano pristupila danas i Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju (EMBL), saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Delegacija Crne Gore, koju predvodi ministarka nauke dr Sanja Damjanović, učestvuje na godišnjem sastanku Savjeta EMBL i EMBC u Hamburgu. Aplikaciju Crne Gore za punopravno članstvo u EMBL su predstavili ministarka Damjanović i doc. dr Danilo Mrdak sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

"Tokom konferencije ministarka je imala zvanične susrete sa delegacijom u sastavu: Gerrit van Meer, predsjednik EMBC, Maria Leptin, direktorica EMBO-a, Iain Mattaj, generalni direktor EMBL-a, Patrick Cramer, predsjednik Savjeta EMBL, Matthias Hentze, direktor EMBL-a,Christian Scherf, administrativni direktor EMBL, Matthias Wilmanns, direktor EMBL Odjeljenja u Hamburgu i Silke Schumacher, direktorica Odsjeka za međunarodnu saradnju EMBL. Na sastancima je diskutovano o modelima saradnje sa crnogorskim istraživačima i naučnicima u cilju omogućivanja pristupa velikim infrastrukturama i savremenim tehnologijama koje nude EMBL i EMBO", navode iz Ministarstva.

Crnogorska delegacija je imala priliku da posjeti njemački istraživački centar DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) i treću generaciju sinhrotronskog akceleratora - PETRA III, koji se nalaze upravo u Hamburgu. U projekat DESY su uključene naučne institucije iz Njemačke, Francuske, Italije, Poljske, Rusije, Španije i ostalih zemalja širom svijeta. Ministarka Damjanović je tokom razgovora upoznala delegaciju EMBO i EMBL sa Inicijativom o uspostavljanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope. S tim u vezi, da bi se izgradila ekspertiza za prvu opciju instituta ”synchrotron light source” dobrodošla je pomoć EMBO-a i EMBL-a, budući da se bave ovom oblašću, a što su čelni ljudi ovih organizacija prepoznali i podržali ideju.

Ministarka je naglasila da je raduje što se Crna Gora priključila organizacijama EMBO i EMBL jer je internacionalizacija prioritet Ministarstva nauke, a što će povećati učešće u programu EU Horizont 2020, te uticati na smanjenje odliva talenata. Evropska laboratorija za molekularnu biologiju (EMBL) je jedna od vodećih svjetskih istraživačkih institucija. Evropska organizacija za molekularnu biologiju (EMBO) okuplja preko 1.700 naučnika iz Evrope.

Bonus video: