Stađunska fešta Primavera: Skrenuti pažnju na bogastvo jestivog i začinskog samoniklog bilja

Djeca i vaspitačice iz JU vrtići “Naša radost” iz Herceg Novog izložili su simpatične lutkice, tegle, sapune, kolače koji su kao motiv ilči sastojak imali neko od biljaka karakterističnih za Boku
166 pregleda 0 komentar(a)
Primavera, Foto: Slavica Kosić
Primavera, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.05.2018. 12:42h

"Primavera“- jedna od četiri stađunske fešte koje tradicionalno priređuju članovi NVO Ruke danas je okupila brojne izlagače i posjetioce na terasi Gradske kafane i u parku Boka.

Šta se sve može iskoristiti i kako upotrijebiti samoniklo jestivo i začinsko bilje iz zaleđa Boke danas je pokazalo 26 izlagača iz Herceg Novog i susjednih gradova.

“Raduje nas da kvalitet napreduje od fešte do fešte. Izloženi su različiti proizvodi od slika, preko suvenira, proizvoda od bilja, do ručno pravljenih sapuna,nakita, likera i kozmetičkih krema, a sve je posvećeno proljeću, objasnila je Milina Kovačević članica NVO Ruke

Drugi segment je Proljećna trpeza u okviru koje je 20 izlagača i koja je humanitarnog karaktera, a prihod je, u dogovoru sa Fondacijom Iva Bijelić, namjenjen mladom Nikšićaninu Iliji Bulatoviću kome je hitno potrebna transplantacija bubrega, istakla je Maja Erenji jedna od organizatorki I naglasila da njihove fešta sa Proljećnom trpezom uvijek imaju I donatorski aspect.

Ni ova stadjunska fešta ne može se zamisliti bez popularne Jokine kužine a spisak jela koja je Joke Stamenković ponudila posjetiocima je dugačak: slane torte od sira, kolač sa čokaladom I nanom, slani štapići u obliku šparoga…

Novak Brajović Nono učestvuje na svim stađunskim feštama, a njegovi likeri, rakije I sokovi uvijek privuku sladokusce. Poznati su njegovi likeri od limuna, vina, a najiniteresantniji je onaj od maslina. “ Glavni sastojci su voće I sunce”, objašnjava Nino. Zanimljive likere izložila je I Vesna Petković iz Tivta.

Djeca i vaspitačice iz JU vrtići “Naša radost” iz Herceg Novog izložili su simpatične lutkice, tegle, sapune, kolače koji su kao motiv ilči sastojak imali neko od biljaka karakterističnih za Boku.

U Parku Boka organizovane su različite radionice gdje su učenici JUSŠ Ivan Goran Kovačić osmišljavali haljine od prirodnih materijala, a učenici frizerske škole pravili frizure „Proljećna fantazija“, zatim face paintinga, pravljenja predmeta od gline ili GeriARTtrije, projekta u koji su uključeni stariji Novljani , kazala je Kovačević.

Začinsko, samoniklo jestivo i ljekovito bilje, organizatori I zaljubljenici u prirodu imali su priliku da uberu juče na Dizdarici i u selu Žlijebi pod stručnim vođstvom Željka Starčevića iz Agencije za razvoj I zaštitu Orjena , a potom i da naprave specijalitete u konobi Sikimić u ovom živopisnom selu sa koje je zaštićeno graditeljsko nasljeđe.

Galerija

Bonus video: