Direktno.rs: Mandić pritiskao da se odloži izbor mitropolita do rekonstrukcije Vlade

"Ukoliko se izbor vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog ipak nađe na dnevnom redu, biće to jasan signal da je patrijarh srpski Porfirije odolio pritiscima i ucjenama svog duhovnog oca"

52705 pregleda 105 reakcija 105 komentar(a)
Irinej Bulović (u sredini), Foto: BETAPHOTO
Irinej Bulović (u sredini), Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 28.05.2021. 19:16h

Episkop bački, Irinej Bulović, zahtjijevao je od patrijarha srpskog Porfirija da odloži izbor mitropolita crnogorsko - primorskog, a kao kao svoje kandidate na tron Svetog Petra Cetinjskog forsira episkopa kruševačkog Davida, a ukoliko u tom naumu ne uspije, alternativno rješenje mu je episkop buenosajreski i južnocentralnoamerički Kirilo, piše Nova.rs.

"Čudno je da Crkvu može da poremeti pri izboru najnzačajnijeg Mitropolita riječ jednog premijera, koji je samo prenio volju naroda", ističe neimenovani sagovornik Nove iz vrha SPC, napominjući da nikome nije jasna navodna izjava vladike Joanikija, niti kako je i kad do nje došlo.

Kako piše Nova, njihov sagovornik smatra da je "očigledno posrijedi neka veća igra u koju su pokušani da budu uvučeni Krivokapić i Joanikije". ističe naš

Isti izvor naglašava da će se nakon današnjeg zasjedanja znati ko upravlja SPC.

"U zavisnosti od današnje odluke Svetog arhijerejskog sabora sve ćemo znati. Ukoliko se izbor vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog ipak nađe na dnevnom redu, biće to jasan signal da je patrijarh srpski Porfirije odolio pritiscima i ucjenama svog duhovnog oca episkopa bačkog Irineja Bulovića. Ukoliko se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odloži, biće potpuno jasno da je episkop bački zapravo patrijarh iz sjenke", zaključuje on.

Direktno.rs: I Mandić protiv izbora

Portal Direktno.rs je takođe objavio da je Irinej Bulović protiv izbora Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Taj portal je i objavio da predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, zajedno sa Irinejem, već duže vremena vrše pritisak na vrh Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Porfirija da se odloži izbor mitropolita crnogorsko-primorskog do rekonstrukcije Vlade Crne Gore.

Kako navode izvori Direktno.rs iz DF, Mandić je predložio da se odloži izbor mitropolita crnogorsko-primorskog do rekonstrukcije vlade i da se tek nakon toga potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"Oni na sve načine pokušavaju to da pomjere i koriste ovu situaciju kao priliku da se izazove sukob između Krivokapića i Joanikija. Na ovaj način DF pokušava i da prikaže kako Krivokapić nema podršku SPC", citira Direktno.rs neimenovanog sagovornika.

Taj portal s druge strane tvrdi da su im iz Patrijaršije rekli da, uz Mandića, namjeru da osujeti izbor Joanikija za mitropolita ima Irinej.

"On to čini, jer ne želi Joanikija kao Amfilohijevog đaka da vidi na tom mjestu. Osim toga, njegova namjera je da instalira svog čovjeka u Mitropoliju kako bi imao uticaj na događaje u Crnoj Gori".

Bonus video: