"CARMEL" POKAZAO SVOJU LIRSKU STRANU

Kompjuter stvorili da razmišlja kao serijski ubica, a on počeo da piše i poeziju

Serijski ubica koji je slao šifrovane poruke medijima i predstavljao se policiji kao Zodijak, tvrdio je da je ubio 37 ljudi, od čega je policija pronašla pet žrtava, a dvije su preživjele njegov napad
127 pregleda 2 komentar(a)
vještačka inteligencija, Foto: Shuterstock
vještačka inteligencija, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 02.02.2019. 09:47h

Krajem 60-ih godina prošlog vijeka, Sjedinjenim Američkim Državama je harao serijski ubica koji je slao šifrovane poruke medijima i predstavljao se policiji kao Zodijak. Tvrdio je da je ubio 37 ljudi, od čega je policija pronašla pet žrtava, a dvije su preživjele njegov napad.

Identitet Zodijaka do danas nije otkriven, a na zagonetki, koju nisu uspjeli da riješe ni najinteligentniji ljudski mozgovi, nedavno je počela da radi vještačka inteligencija, prenosi hrvatski portal 100posto.

Kevan Najt, stručnjak za vještačku inteligenciju, kriptografiju i razbijanje šifri, programirao je CARMEL, superkompjuter Univerziteta u Kaliforniji, da dešifruje poruke Zodijaka i tako konačno otkrije identitet ubice koji je prestao da se javlja medijima krajem 70-ih godina. 

Pisma su se obično završavala nizom nerazumljivih simbola, za koje je policija zaključila da predstavljaju šifrovanu poruku u kojoj ubica navodi svoj identitet ili podatke koji bi doveli do razrješenja slučaja. 

Sve Zodijakove poruke unesene su u superkompjuter CARMEL, kao i svi podaci koji su tokom višedecenijskih istraga otkriveni o njegovim zločinima, a vještačka inteligencija osim detektivskog posla ima i zanimaciju sa strane. 

CARMEL je, naime, i pjesnik. 

Temu i osnovne pojmove superkompjuteru može svako da predloži na ovoj stranici

Ovo je prevod pjesme koju je kompjuter sastavio na osnovu zadatih pojmova 'život', 'hemija', 'galaksija' i 'dinosaurus': 

"Srećna mala ćerka Dženifer!  Djeca umiru bez straha od umiranja,  Nikad, nikad neće živjeti zauvijek,  Na krilima ljubavi i besmrtne duše. 

Putovanje kroz morsku biologiju,  Osjeti zvuke Komptona koji se raspršuju.  Pišem stihove iz ljudskog tijela,  Slušaj zvuk stresne korozije kako puca. 

Plutaj i klizi preko mliječne staze!  Planete u stvaranju galaksije,  Svjetovi zemaljskog i nuklearnog raspadanja,  Svijet mira ispod sazvežđa. 

Pucnem prstom na dinosaurusa,  Uhvati metak iz donje vilice!  I kad čujem zvuk grmljavine,  Strah da će me kandža oslijepiti."