OBIŠLI JEDNU OD NAJVEĆIH CRNIH EKOLOŠKIH TAČAKA

Mitrović: Zatvoriti Mislov do i otvoriti drugu deponiju

Predsjednik Opštine Marko Kovačević kazao je da su spremni da učestvuju u projektu reciklažnog otpada

17323 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.06.2021. 14:37h

Ovo je jedna od najvećih crnih ekoloških tačaka u Crnoj Gori. Naša koncepcija je da se ova deponija zatvori i da se otvori druga. Prateći nove tehnologije i šta se dešava u svijetu sa komunalnim otpadom ove vrste, razgovarali smo o izgradnji reciklažnog centra koji će koristiti osam opština - Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Plužine, Žabljak i Šavnik. Već je angažovana stručna ekipa iz ministarstva koja će napraviti višekriterijumsku optimizaciju i rangiranje i definisati gdje je optimalni prostor za taj reciklažni centar, kazao je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, koji je sa predsjednicima Opštine i Skupštine Opštine (SO) Nikšić, Markom Kovačevićem i Nemanjom Vukovićem, obišao deponiju Mislov do, udaljenu šest kilometara od centra Nikšića.

Prema njegovim riječima, planirano je i da se u sklopu tog reciklažnog centra naprave centri koji bi riješili problem građevinskog šuta i mulja. Za 15 dana, prema njegovim riječima, stručni tim Ministarstva definisaće opšte uslove za lokaciju nove deponije za koju je kazao da bi bilo dobro da bude u neposrednoj blizini reciklažnog centra.

"Već obilazimo centre za reciklažu i u okruženju, a planiramo da idemo i u zemlje Evropske unije, da vidimo koja je to najbolja tehnologija i kako prevazići ovaj problem. Trenutno radimo na izmjenama i dopunama planske dokumentacije, pa smo u idealnom trenutku da kroz plansku dokumentaciju provučemo to najoptimalnije mjesto za reciklažni centar.

Kako je kazao, ubrzo će uslijediti sastanak predsjednika osam opština i dogovoriće se dalji koraci.

„U vrlo kratkom roku možemo definisati sve parametre za novu lokaciju. To bi bio prvi reciklažni centar u Crnoj Gori i to bi mnogo značilo za podsticaj i drugima da problem otpada riješe. U saradnji sa predstavnicima opštine Nikšić ćemo za 15 dana imati prezentaciju optimalnih varijanti i lokacija za reciklažni centar i onda ćemo zajedno odlučiti koje je od tih ponuđenih rješenja najbolje", istakao je Mitrović.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević kazao je da su spremni da učestvuju u projektu reciklažnog otpada.

„Dobra stvar je u tome što Nikšić predstavlja centar sve te priče oko reciklažnog centra tako da će to značiti i jedan broj novih radnih mjesta kada sve to bude završeno, ali to je dugoročni plan koji tek treba da ostvarimo", kazao je Kovačević.

Istakao je da su odmah pošto su došli na vlast imali problem sa deponijom Mislov do jer je tada deponija počela da gori, ali da je taj problem saniran.

"Privremeno smo riješili taj problem. Građani očekuju da se sve brzo riješi, a znamo da problem postoji godinama, tako da nijesmo mi odgovorni za njega. Međutim, nema mjesta da se pravdamo. Mi smo rješavali ono što je u našoj moći i sve će to doći dosta brže nego što se očekivalo. U skladu sa zakonom imaćemo i rješenje za privremenu deponiju koja će, nadamo se, biti u funkciji do kraja godine", kazao je Kovačević.

Predsjednik SO Nemanja Vuković kazao je prethodna vlast nije pokazivala zainteresovanost za problem deponije, već su isti samo „nadograđivali konstantnim zanemarivanjem“, tako da danas imamo deponiju na kojoj je „deponovano preko 650 hiljada tona različitih vrsta otpada i podložna sve češćim požarima“.

"Mislim da je ovo prvi put od kad postoji deponija Mislov do, naročito od kada je ona u nezakonitom statusu, da je jedan resorni ministar obišao ovu deponiju i došao na lice mjesta da vidi sa kakvim se problemom suočava naš grad. Želim da istaknem zadovoljstvo što smo preduzeli konkretne korake i dogovorili određene modele u cilju rješavanja ovog problema i što će nakon toliko godina ova deponija biti zatvorena", istakao je Vuković.

Deponija Mislov do je formirana2003.godine kao privremena, ali je i dalje u funkciji, a njeno zatvaranje i saniranje godinama traže kako građani, tako i nevladini aktivisti.

Perović: Dodatna pažnja mora biti posvećena sanaciji

Predsjednik Ekološkog pokreta „Ozon“ Aleksandar Perović već deceniju i po „bije bitku“ da deponije Mislov do bude zatvorena. Kako je kazao, drago mu je što su se nadležni konačno uvjerili kakva je situacija na nelegalnoj deponiji. Prema njegovim riječima priča o regionalnom centru za upravljanje otpadom nije nova, jer u državnom planu za upravljanje otpadom naznačene su četiri lokacije za regionalne centre.

„Bio sam jedan od članova radne grupe koja je radila na izradi tog plana. 'Ozon' je i kroz 'Zeleni plan za naš grad' dao ideju o formiranju pametnog centra za upravljanje otpadom. Ostaje da vidimo da li postoji volja da se realizuje ovo što je obećano“, kazao je Perović.

Podsjetio je da se na deponiji ne nalazi samo komunalni otpad, već da je riječ o različitoj vrsti otpada, pa se mora dodatno voditi računa o načinu tretiranja i sanaciji Mislovog dola i u toj posao mora biti uključena struka.

„Čudi me priča o zajedničkom rješenju za osam opština jer kako mi prepoznajemo direktive Evropske unije one nalažu da se lokalnim planovima o upravljanju otpadom riješe lokalni problemi, a to ostavlja i mogućnost tržišne konkurencije. Ako naš reciklažni centar bude mogao da bude tržišno konkurentan i da otkupljuje neku vrstu otpada od ostalih opština, vjerovatno će to biti dobro, ako ne, to ne znači da te druge opštine mogu ovdje da gravitiraju“, kazao je Perović.

Kako je kazao, porazno je da se u 21.vijeku u Nikšiću priča o upravljanju otpadom i istakao da je „Ozon“ više puta isticao da je na deponiji razvijen „eko kriminal“.