Kontrola polovnjaka: Dačija daster - godine joj ništa ne mogu

Dačija nema ni blokadu diferencijala ni reduktor što dodatno smanjuje rizik od kvarova
368 pregleda 13 komentar(a)
Dačia daster (Novine)
Dačia daster (Novine)
Ažurirano: 21.11.2017. 21:26h

Dačija je modelom daster 2010. godine uzburkala tržište SUV automobila sa terenskim kredibilitetom. Ovaj robustni automobil odličnih off-road sposobnosti i vrlo pristupačne cijene jednostavno nije imao konkurenciju.

I danas, na tržištu polovnih automobila, ponuda je znatno manja nego tražnja, pa čak i pet godina star daster sa preko 100,000 pređenih kilometara košta više od pedeset odsto prvobitne cijene.

Da li je ovaj automobil zaista tako dobar ili je ovo posljedica velike tražnje. Odgovor smo potražili u ovlašćenom servisu Dačije, u okviru kompanije Alliance.

Šef servisa kaže da su kod dastera ugrađene provjerene komponente iz grupacije Reno Nisan, Renoov dizel motor 1.5 dci i Nosanom čuveni pogon na sve točkove.

“Tu nije bilo prostora za eksperimentisanje, znamo da Nisan ima izvanredan i dobro riazvijen pogon koji sepokazao na prethodnim modelima i to je preneseno na dačiju daster”, kaže Jovica Anđelić, šef ovlašćenog servisa Dačija. Ako redovno servisirate svoj daster vjerovatno nećete imati nikakvih kvarova, ali ni daster nije pošteđen sitnih nedostataka. Na primjer, zbog lošeg dizajna, ručica svjetala, tzv ablender je sklon prevremenom oštećenju.

“Po zakonu kod nas svjetla moraju stalno da budu uključena tokom vožnje, pa usljed njihovog stalnog aktiviranja dolazi do prekida kontakata za sirenu. Međutim, ako se ugradi modul za automatsko paljenje svjetala, izbjeći ćemo stradanje ručice za svjetla. U protivnom vas čeka trošak od preko 250 eura, koliko košta zamjena ablendera”, objašnjava Anđelić.

Inače, svi mehanički sklopovi su vrlo pouzdani. Kod dastera postoji verzija sa pogonom na prednje il na sve točkove, a opremljeni su petostepenim i šestopstepanim manuelnim mjenjačem.

“Ni sa jednim, ni sa drugim mjenjačem nijesmo imali problema . Što se tiče motora to su dobro provjereni dizelaši i benzinci koji se odavno koriste u Renou”, kaže Anđelić i preporučuje model sa 4x4 pogonom i dizel motorom od 110 KS, jer su cijena i troškovi održavanja slični.

“I ako nakon dužeg perioda nešto otkaže na sklopu 4x4 pogona, kao što su krstovi kardana, ni taj kvar neće prouzrokovati veće troškove, što je inače slučaj kod ostalih automobila sa pogonom na sva četiri točka”.

Dačija nema ni blokadu diferencijala ni reduktor što dodatno smanjuje rizik od kvarova. Proizvođač se odlučio da softverski poboljša prijanjanje u teškim uslovima i izbjegne ugradnju ovih elemenata. Podsjećamo da je kod dastera sa pogonom na sve točkove prva brzina zamjena za reduktor, pa u normalnim uslovima iz mjesta krećete drugom stepenu prenosa.

Dakle, ako želite jeftin i pouzdan terenac, polovni daster predstavlja pravo rješenje. Za one koji bi radije novi automobil, napomena da je ove godine predstavljena i druga generacija kod koje su čak i rijetki nedostaci otklonjeni.

Novi daster se na tržištu očekuje početkom iduće godine.

Troškovi održavanja dosta niski

Vlasnici dastera su u velikoj većini prezadovoljni cijenom rezervnih djelova.

Evo troškova održavanja za model 1.5 dCi sa 4x4 pogonom.

Veliki servis: 408€;

Mali servis:147€;

Kardan sa zamjenom: 319€;

Disk pločice prednje: 50€;

Ablender: 260€;

Bulbar prednji: 90€;

Bulbar zadnji 58€

Na pojedinim komponentama podvozja se javlja korozija

Korišćeni daster prvo pogledajte odozdo.

Njemački časopis Autobild piše da se gotovo trećina žalbi korisnika odnosi na koroziju.

Čak i kod ovih modela koje smo zatekli u servisu, a koji su prešli vrlo male kilometraže i stari su samo nešto više od godinu, primjetno je da se na određenim komponentama javlja rđa.

Autobild ukazuje i na problem sa glavnim cilindrom kvačila koji može da procuri, pa kvačilo ne odvaja kako treba.

Ako zapostavite taj problem, može da dođe i do oštećenja mjenjača.

Sporadično se javljaju i problemi sa klimanjem sjedišta, prekrutom ručicom mjenjača, a poznato je da mjerač za gorivo kod dastera nije baš najpouzdaniji i najprecizniji.

Bonus video: