Netanjahu optužuje Iran za licemerje: Neće izbheći posljedice sankcija SAD

Izraelski premijer je u maju rekao da su izraelske bezbjednosne i obavještajne službe spriječile napade u preko 30 zemalja
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2018. 09:36h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocijenio je da predsjednik Irana Hasan Rohani neće uspjeti u nastojanju da izbjegne posljedice sankcija SAD tokom posjete Evropi u cilju da spasi nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Rohani je doputovao u utorak u Beč u nadi da podstakne ekonomsku saradnju nakon najave ponovnog uvođenja sankcija SAD poslije povlačenja Vašingtona iz istorijskog sporazuma, javljaju agencije. On je došao u posjetu nakon hapšenja iranskog diplomate uz još pet ljudi zbog navodnog planiranog bombaškog napada u Parizu na pripadnike opozicione grupe koji žive u izgnanstvu. Netanjahu je sinoć optužio Iran za licemerje što traži evropsku podršku i pored toga što je diplomata osumnjičen za planiranje navodnog bombaškog napada. "Ova nedjelja je primjer iranskog beskrajnog licemerja i drskog bezobrazluka. Ove nedjelje se predsjednik Irana sastaje s liderima u Evropi u pokušaju da prevazidje režim sankcija predsjednika Trampa, ja vam kažem da taj pokušaj neće uspjeti,čak iako je Iran planirao napad na franscuskom tlu u Evropi", rekao je Netanjahu sinoć, dodavši da nije slučajnost što je napad spriječen, nagovestivši time da je Izrael u tome imao udjela. Izraelski premijer je u maju rekao da su izraelske bezbjednosne i obavještajne službe spriječile napade u preko 30 zemalja i da je u januaru Izrael spriječio da oteti avioni ugroze evropske gradove. U utorak kada je plan o napadu otkriven, Netanjahu je apelovao na evropske zemlje da otkažu planirane razgovore s Iranom o očuvanju nuklearnog sporazuma, prenose izraelski mediji. On je u srijedu pozvao Evropu da ne finansira Iran. "Prestante da finansirate teroristički režim koji finansira terorizam protiv vas na vašem tlu. Dosta sa politokom smirivanja i slabosti u odnosu na Iran", rekao je Netanjahu, najavši da će Izrael nastaviti da se brani. Američki predsjednik Donald Tramp se u maju jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom i pokrenut je postupak da se ponovo uvedu sankcije, što je Izrael pozdravio, a ostali potpisnici dokumenta, Kina, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Rusija ga i dalje podržavaju.

Bonus video: