Krivokapić: Crna Gora posvećena promociji regionalne saradnje

Krivokapić je kazao da su dosadašnji rezultati Berlinskog procesa sasvim konkretni, vidljivi i opipljivi i da vode ka zbližavanju regiona, a što za posljedicu ima približavanje Zapadnog Balkana praksama, dostignućima i vrijednostima EU

3125 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Crna Gora je iskreno posvećena promociji regionalne saradnje, kazao je premijer Zdravko Krivokapić na virtuelnom samitu Berlinskog procesa, navodeći da je država spremna za ispunjavanje svih obaveza koje proizilaze iz te regionalne inicijative.

Iz Vlade su kazali da je današnja sesija, na samitu koji je organizovala njemačka kancelarka Angela Merkel, tematski bila posvećena sedmogodišnjici tog Procesa, odnosno njegovim postignućima u pravcu zbližavanja regiona, kao sadašnjim i budućim ciljevima.

Krivokapić je zahvalio Merkel na organizaciji današnjeg samita i njemačkom predsjedništvu na svim naporima koje su uložili od početka predsjedavanja Procesom.

“Procesom koji je komplementaran pristupnim aktivnostima zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) i koji ima za cilj da proces pristupanja dopuni, revitalizuje i ubrza u pravcu ekonomskog rasta i povezanosti, dobrosusjedskih odnosa, regionalne saradnje i razvoja civilnog društva, te međuljudske povezanosti”, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je kazao da su dosadašnji rezultati Berlinskog procesa sasvim konkretni, vidljivi i opipljivi i da vode ka zbližavanju regiona, a što za posljedicu ima približavanje Zapadnog Balkana praksama, dostignućima i vrijednostima EU.

“Posljednji rezultat koji je proistekao iz zalaganja predsjedavajuće i svih država učesnica Procesa, a tiče se smanjenja cijena rominga za sve građane regiona, zaslužuje svaku pohvalu i primjer je u kom pravcu i na koji način treba da sarađujemo”, rekao je Krivokapić.

Zdravko Krivokapić
foto: Gov.me/Bojana Ćupić

On je podsjetio učesnike Samita u kakvim se regionalnim i globalnim neprilikama, u sedmogodišnjoj prošlosti, odvijao Berlinski process.

Krivokapić je dodao da su migrantska kriza, prirodne nepogode i pandemija COVID -19, osim toga što su napravile nepredviđeni udar na nacionalne resurse, ekonomije i zajedničko tržište, sa druge strane ujedinile Zapadni Balkan i Evropu, ojačale solidarnost i obnovile poruke humanosti.

“On je potvrdio da je Crna Gora iskreno posvećena promociji regionalne saradnje i da je spremna za ispunjavanje svih obaveza koje proizilaze iz ove regionalne inicijative i u okviru drugih, relevantnih međunarodnih organizacija, jer samo su saradnja, dijalog i ispunjavanje visokih evropskih standarda garant regionalnoj stabilnosti i evropskoj perspektivi”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, pored Merkel i predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana, na Samitu učestvovali predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, direktor CEFTA Emir Đikić, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, predsjednik Francuske Emanuel Makron, premijer Italije Mario Dragi.

“Kao i državna sekretarka Ujedinjenog kraljevstva za evropsko susjedstvo i Ameriku Vendi Morton, poljski premijer Mateuš Moravicki, prelazni premijer Bugarske Stefan Janev, predsjednici vlada Grčke i Hrvatske, Kirijakos Micotakis i Andrej Plenković i premijer Slovenije i predsjedavajući EU Janez Janša”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: