Mali japanski ratnik: Suzuki svift sport

Novi turboagregat isporučuje visoke performanse zahvaljujući posebnom sistemu direktnog ubrizgavanja goriva
139 pregleda 0 komentar(a)
Suzuki svift sport (novine)
Suzuki svift sport (novine)
Ažurirano: 29.05.2018. 10:19h

Treća generacija suzuki svifta u “sport” verziji koja je debitovala još prošle jeseni u Frankfurtu, na tržište stiže ovog ljeta.

Osim izmjena u dizajnu, treću generaciju malog sportiste, krasi nekoliko novina u odnosu na prethodnika.

Svift Sport je sada čak 80 kilograma lakši od prethodnog modela, i teži samo 970 kilograma. Umjesto atmosferskog benzinca zapremine 1,6-litara, japanski proizvođač je pod haubu novog modela ubacio turbobenzinsku jedinicu od 1,4 litra. Ovaj motor isporučuje 140 KS i 230Nm, što je 4 KS i čak 70 Nm više od prethodnog agregata.

U kombinaciji sa šestostepenim manuelnim mjenjačem svift sport ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,1 sekundu uz impresivna međuubrzanja. Maksimalna brzina je 210 km/h.

Novi turboagregat isporučuje visoke performanse zahvaljujući posebnom sistemu direktnog ubrizgavanja goriva. Sve to uz povoljnu potrošnju, koja po katalogu iznosi 6 l/100km.

Nova platforma ne samo što je lakša, već je i kruća i bezbjednija. Kod prednjeg oslanjanja ugrađeni su Monroe amortizeri, uz deblje anti-roll barove, dok su glavčina i ležište točka sada spojeni u jednu cjelinu čime je dobijena veća čvrstoća.

Osim unapređenja pod haubom, Svift sport je osvježen i spolja sa mnogo karoserijskih dodataka, spojlera i difuzora. Tu su i dvije izduvne cijevi, kao i velike 17-inčne felge opremljene pneumaticima dimenzija 195/45.

Svift sport se od standardne verzije razlikuje po jedinstvenoj maski u obliku saća, a prednji spojler, pragovi i difuzor su u karbon stilu.

Unutrašnjost je ukrašena crvenim detaljima, a instrument tabla je u kontrastnim bojama i ima nove mjerače temperature i rada turbine. Par školjkastih sjedišta, volan u D obliku i hromirana ručica mjenjača i pedale zaokružuju enterijer.

Tu je i multimedijalni sistem sa ektranom od sedam inča sa 3D navigacijom i Bluetooth konekcijom.

Novi Svift Sport ima i impresivan paket aktivnih bezbjednosnih tehnologija, uključujući predviđanje sudara, i podršku pri kočenju.

Iako nema previše visoke tehologije kojom se diče neki drugi sportski kompakti, Svift ima sve potencijale da vam u svakoj krivini izmami osmijeh.

Agresivan je i budi emocije, ali je i dovoljno rafiniran za svakodnevnu vožnju. Osjećaj na kvačilu, manuelna transmisija, sjedišta i volan - sve je napravljeno tako da vozač bude prioritet.

Cijena za naše tržište još nije poznata, ali se očekuje da bude nešto preko 20.000 eura.

Galerija

Bonus video: