Novi Firefox Quantum je manji i brži od konkurencije

Quantum u testu brzine pokazuje bolje performanse nego Google Chrome, a najveća prednost je njegova mala upotreba RAM memorije
85 pregleda 1 komentar(a)
Firefox Quantum, Foto: Screenshot (Youtube)
Firefox Quantum, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 15.11.2017. 11:09h

Firefox je u utorak predstavio novu verziju svog internet pretraživača, odnosno pregledača, koja nosi ime Quantum.

Ta kompanija tvrdi da je njen novi proizvod dva puta brži u radu, u odnosu na posljednju verziju, predstavljenu prije pola godine, navodi B92.

Quantum ima veoma elegantan korisnički intrefejs, sa mogućnošću uređivanja tulbara prema potrebama i navikama korisnika. Novi pretraživač, u svakom tabu, korisnicima daje preporuke sajtova na kojima bi mogili da nastave započetu pretragu, navodi The Verge.

Ono što izdvaja Quantum je činjenica da u testu brzine pokazuje bolje performanse nego Google Chrome. Najveća prednost je njegova mala upotreba RAM memorije, tako da isti broj otvorenih tabova u Quantumu zauzima manje memorijskog prostora do Chromea. Upravo zbog toga, Google je na meti kritika već nekoliko godina.

Tako, na primjer, na laptop računaru sa Intelovim procesorom Core i5, Quantum obavlja šest procesa za 20 otvorenih tabova, dok Chrome obavlja 21 proces za 14 otvorenih tabova.

Uprkos konkureniciji na polju pregledača (browser), Firefox koristi Googleovu tehnologiju pretrage (search engine) kao glavnu za pretraživanje interneta u SAD, Kanadi, Hong Kongu i Tajvanu, što je posljedica prethodnog raskida ugovora sa Yahooom. Ostalim korisnicima ponuđene su i mogućnosti izbora loklizovanih opciju za pretraživanje.

Budući da je Quantum projekat otvoren za volontere programere, oko 700 autora je doprinijelo pisanju njegovog koda. Bilo je potrebno oko godinu da projekat bude završen.