Jutjub uklanja sve video snimke terorističke propagande

Jutjub je od ranije poznatim teroristima zabranio stavljanje video sadržaja, a novom politikom želi obuhvatiti i druge militante koji bi pokušali isto učiniti
106 pregleda 3 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.11.2017. 08:57h

Kompanija Gugl je proteklih mjeseci počela uklanjati s Jutjuba i ekstremističke video sadržaje koji ne prikazuju nasilje ili zagovaraju mržnju, objavio je u ponedjeljak Jutjub, što predstavlja značajni pomak od dosadašnje politike kompanija koje vode društvene mreže, a posljedica su sve snažnijeg pritiska vlada.

Novom politikom obuhvaćeni su video sadržaji u kojima se prikazuju pojedinci i organizacije koje su SAD ili britanska vlada proglasile terorističkima, a u njima nema nasilja i govora mržnje koji je već ranije zabranjen na Jutjubu.

Predstavnik Jutjuba, koji zbog sigurnosti nije želio biti imenovan, potvrdio je da se radi o novoj politici kompanije, ali nije želio odgovoriti kada se počela primjenjivati, prenosi Hina.

Jutjub je od ranije poznatim teroristima zabranio stavljanje video sadržaja, a novom politikom želi obuhvatiti i druge militante koji bi pokušali isto učiniti.

Među uklonjenim snimcima su stotine videa ubijenog Anvara al-Avlakija, koji je regrutovao nove pripadnike al Kaide svojim predavanjima o istoriji islama. Radi se o snimcima predavanja nastalih mnogo prije nego što je počeo pozivati na nasilje protiv SAD-a.

Vlade i organizacije za zaštitu ljudskih prava godinama vrše pritisak na Jutjub da ukloni sve sadržaje povezane s ekstremistima, jer smatraju da takva propaganda radikalizuje gledaoce i doprinosi smrtonosnim terorističkim napadima.

EU i SAD ove su godine zaprijetili posljedicama kompanijama koje ne reaguju, a Njemačka je u junu ove godine usvojila zakon koji predviđa novčane kazne za društvene mreže koje odmah ne uklone govor mržnje i koje se kreću do 50 miliona eura.

Do sada je Jutjub zastupao stajalište da je dovoljno huškačke ekstremističke video sadržaje obilježiti upozorenjima i onemogućiti njihovo vezanje s reklamama kako ne bi mogli stvarati prihode autorima snimaka.

Bonus video: