Kriza upozorila i podsjetila na važnost pouzdanih informacija

Kriza izazvana koronavirusom uticala na povećanje broja ljudi koji prate online medije. U toku lockdown-a kupovina štampanih izdanja značajno je opala i drastično ubrzala prelazak na digital.

19596 pregleda 544 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ozbiljnost krize pojačala je potrebu za pouzdanim i preciznim novinarstvom koje može poboljšati informisanost i obrazovanje stanovništva, ali i podsjetila i upozorila na to koliko smo otvoreni ka zavjerama i dezinformacijama.

Novinari više nemaju kontrolu nad informacijama, a društvene mreže i druge online platforme daju ljudima pristup velikom broju izvora i činjenica od kojih se neke kose sa uređivačkim standardima, izvrnute su ili jednostavno izmišljene.

„5G mreža zaslužna za širenje koronavirusa“, „Bil Gejts „pustio“ virus kako bi kasnije preko vakcina ugrađivao u ljude mikročipove“ „Koronavirus napravili Kinezi, kako bi oslabili Ameriku i Evropu“... Ovo su samo neki od naslova „lažnih vijesti“ kojima smo svjedočili u prvom talasu koronavirusa, a koji su se brzo proširili kako po medijima, tako i po društvenim mrežama. Na Twitter-u su viralni postali tvitovi „Kanali u Veneciji čisti, vratili se delfini i labudovi“, „U kineskoj provinciji Yunan, slonovi se napili i zaspali u plantažama čaja“za koje se kasnije ispostavilo da su neistiniti.

U potrazi za pravovremenim i prije svega istinitim informacijama čitaoci su počeli da se „okreću“ kredibilnim medijima i da se odlučuju za pretplatu na sadržaj. Kao glavni razlog većina navodi jedinstvenost i kvalitet sadržaja, objektivnost i povjerenje u medij.

Lažne vijesti
foto: Pixabay

Ovogodišnji Digital News Report, koji je izašao u sred globalne zdravstvene pandemije, čije se ekonomske, političke i socijalne posljedice tek otkrivaju, pokazuje značajnu porast pretplate na online vijesti u svim zemljama. U Zapadnim zemljana ti rastovi dostizu i preko 40%.

U zemljama regiona, medijske kuće su takođe saglasne da je došlo vrijeme da se pređe na nove poslovne modele koji podrazumijevaju digitalnu pretplatu, kako bi bili u mogućnosti da svojim čitaocima plasiraju što aktuelniji, kvalitetniji i korisniji sadržaj. U susjednoj Hrvatskoj, sve više portala je uvodi pretplatu na sadržaj.

Vijest koja je pravovremena, objektivna i istinita ima svoju vrijednost. Zahtijeva vrijeme i napore koje će novinari i urednici uložiti u istaživanja, kako bi čitaocima obezbijedili nepristrasne analize i naoružali ih relevantnim činjenicama. Trendovi ukazuju da i korisnici sve više uvidjaju važnost nezavisnih i objektivnih medija koji štite javno mijenje i stub su svakog demokratskog društva.

Bonus video: