Đurović: Članovi Savjeta nemaju petlje da sami smijene Kadiju

Javni interes ugrožen je agresivnim i nezakonitim djelovanjem vlasti u odnosu prema RTCG, nepoštovanjem propisa, i nastojanjima Vlade da na brzinu izmijeni set medijskih zakona”
130 pregleda 6 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Arhiva Vijesti
Goran Đurović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.04.2018. 06:15h

Većina koju Demokratska partija socijalista (DPS) ima u novom sastavu Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) na teškim je mukama da nađe razlog za smjenu generalne direktorica Andrijane Kadijei direktora Televizije Crne Gore Vladana Mićunovića. To je ocijenio direktor NVO Media centar i bivši član Savjeta RTCG Goran Đurović.

“Uz deklarisanog podržavaoca predsjednika Đukanovića(Mila) i pristalicu DPS-a Mima Draškovića, i u sadejstvu sa još nekoliko manje-više prikrivenih pristalica ove partije, pitanje je dana kada će Kadija i Mićunović biti razriješeni. Komično je ponašanje činovnika DPS-a u Savjetu RTCG, koji u nedostatku hrabrosti da sami preduzmu inicijativu za smjenu generalne direktorice Kadije, čekaju naređenje iz štaba kako bi ostvarili svoju ulogu i vratili javni servis pod kontrolu DPS-a”, kazao je Đurović.

“Situacija je takva da se proglašavaju od strane članova Savjeta RTCG državnim neprijateljima svi koji nisu pod uticajem vlasti jer nije dovoljno biti jednako udaljen od svih partija i raditi profesionalno, već se mora iskazati lojalnost DPS-u ukoliko ne želite da budete ‘izdajnik’ i ‘antidržavni element’”, kazao je Đurović “Vijestima”.

Kazao je da rezultati - prvo mjesto po povjerenju i pozitivno finansijsko poslovanje, brane menadžment RTCG i da to nervira partijske činovnike u Savjetu.

Tvrdi da je RTCG je postala prva institucija koja nije pod stranačkim uticajem, ali da se vlasti u Crnoj Gori navodno plaše samostalne institucije i da zato kao primjer treba da “bude uništena”.

Član Savjeta Goran Sekulović, poznat po četiri napisane knjige o Đukanoviću, na posljednjoj sjednici je optužio Kadiju i Mićunovića da su dio “antidržavne opozicije” i da vode “specijalni rat protiv države”, zbog čega su oni najavili tužbu. Predložili da se izbor članova Savjeta prenese na AEM

Đurović je krajem prošle godine razriješen iz Savjeta RTCG jer je kršio Zakon o sprečavanju korupcije, nakon što je utvrđeno da je istovremeno bio direktor privatnog preduzeća za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Zato je njegova novoosnovana NVO Media centar predložila kroz izmjene zakona da se proces imenovanja članova Savjeta RTCG izmjesti iz Skupštine Crne Gore u Agenciju za elektronske medije (AEM).

“Javnost treba da zna da za smjene u Savjetu RTCG nije “kriv” loš zakon, već vladajuća politička grupacija u Skupštini”, kazao je Đurović.

Bonus video: