MANS: Nastavak zloupotrebe državnih fondova uoči izbora

Koordinatorka u Istraživačkim centru MANS-a Ines Mrdović kazala je da jedan od primjera zloupotrebe program Zavoda za zapošljavanje
74 pregleda 2 komentar(a)
MANS, Foto: Screenshot (Facebook)
MANS, Foto: Screenshot (Facebook)
Ažurirano: 23.05.2018. 17:04h

Primjeri zloupotrebe džavnih fondova prisutni su i uoči predstojećih lokalnih izbora, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Koordinatorka u Istraživačkim centru MANS-a Ines Mrdović kazala je da jedan od primjera zloupotrebe program Zavoda za zapošljavanje.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da je u ovom izbornom periodu potrošeno skoro četiri puta više novca za zapošljavanje u odnosu na isti period prošle godine.

„Zavod je pokrenuo različite projekte zapošljavanja u izbornom periodu, i već je donio odluke čija je vrijednost oko 3,5 miliona eura. U uporednom periodu prošle godine, vrijednost pokrenutih projekata i donijetih odluka bila je nepunih milion eura“, precizirala je Mrdović.

Kako je navela, prvi put je ove godine Zavod požurio sa objavljivanjem poziva za programe zapošljavanja, još u januaru.

„Nikad se ranije to nije desilo. Zavod je svih prethodnih godina obično objavljivao pozive u martu, i tek nakon toga donosio odgovarajuće odluke“, pojasnila je Mrdović.

Kako je navela, za program Javni rad prošle godine bilo je predviđeno oko 600 hiljada eura, a ove godine preko 1,1 milion.

Prema podacima MANS-a, za program Samozapošljavanje kroz kredite prošle godine je bilo predviđeno 60 hiljada, a ove 135 hiljada eura.

Mrdović je kazala da je Zavod već donio odluke o projektima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, vrijednosti 1,5 miliona eura.

Kako je navela, prošle godine do početka maja ta odluka nije bila donijeta.

„Različite su i brojke za osposobljavanje – prošle godine 300 hiljada, ove godine 530 hiljada eura“, rekla je Mrdović.

Ona je navela da je Zavod ove godine je zavod pokrenuo i projekat „Osnaži me“, čija je vrijednost oko 300 hiljada eura, i koji je direktno targetiran majkama sa troje i više djece koje su ostale bez naknada.

Kao drugi primjer zloupotreba državnih fondova, Mrdović je navela isplate Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR).

Prema njenim riječima, MPRR je u prva četiri mjeseca ove godine za izgradnju lokalnih vodovoda potrošilo gotovo tri četvrtine godišnjeg budžeta.

„Pola miliona eura je dato za opštine u kojima se održavaju izbori, ili skoro polovina godišnjeg budžeta“, istakla je Mrdović.

Ona je dodala da su svi raniji izborni ciklusi pokazali da je to jedan od ključnih mehanizama koje vladajuća partija koristi radi ostvarivanja političke prednosti.

Kao treći primjer zloupotrebe, Mrdović je navela isplatu socijalne pomoći u Glavnom gradu.

„Za prva četiri mjeseca isplaćeno je blizu 60 odsto godišnjeg budžeta. Potrošeno je 140 hiljada eura, mjesečni prosjek je bio oko 22 hiljade“, precizirala je ona.

Kako je kazala, mimo te sume isplaćeno je dodatnih 46 hiljada eura iz budžetske rezerve po osnovu socijalne pomoći, na osnovu odluke aktuelnog gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića.

Mrdović je podsjetila da budžetska rezerva po zakonu služi samo da se iz nje opredijeli novac ukoliko se dese neke vanredne okolnosti.

Ona je precizirala da je 1.760 građana Glavnog grada dobilo socijalnu pomoć u iznosu od 60 do 150 eura.

„Ovi primjeri pokazuju da, kako se približimo izbornom periodu, ograničenja o potrošnji se ne poštuju, zakoni ove države postaju mrtvo slovo na papiru, krše se i gaze, a da za to niko ne odgovara“, istakla je Mrdović.

Koordinator Parlamentarnog programa MANS-a Danilo Kalezić kazao je da je jedan od vidljivijih oblika izbornih zloupotreba institucionalna prednost nosioca liste Demokratske partije sovijalista, Ivan Vuković.

On je kao primjere naveo da je Vuković početkom maja posjetio Vatrogasni dom Podgorici u društvu Stijepovića.

Kalezić je kazao da je sličan primjer i kada je nekoliko osoba sa liste DPS-a posjeta gradilište budućeg gradskog pozorišta.

Slično, kako je naveo, i sa posjetom Sportskom centru Morača, gdje je radove obišao predsjednik Milo Đukanovi zajedno sa ljudima sa liste DPS-a.

„Istog dana isti ljudi prisustvovali su osnivanju Vaterpolo kluba Budućnost, koji treba da bude gradski klub i da prezentuje duh svih Podgoričana. Na ovaj način se instrumentalizuje i stavlja u funkciju jedne partije, odnosno izborne liste“, istakao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, pored zloupotreba institucija, prvi put imamo i organizovanje koncerata.

„Prvi put je organizovana proslava Dana Evrope ispred Skupštine Crne Gore. Indikativno je da baš u izbornoj kampanji organizujete takve događaje, koji sa sobom nose političku poruku“, rekao je Kalezić.

On je dodao da je, uz podršku novca iz budžeta Podgorice, uoči izbora sprovedeno i anketiranje građana, a zakupljeni su i bilbordi za promociju rezultata lokalne samouprave.

„Sve ovo pokazuje da u Crnoj Gori, nažalost, skoro tri decenije od uvođenja višestranačja, nijesmo u stanju da razdvojimo partiju i državu“, kazao je Kalezić.

On je kao primjer naveo spotove DPS-a za preduzbornu kampanju.

„Objektivni posmatrač bi gledanjem tih spotova zaključio da su svi infrastrukturni radovi u Podgorici u protekle četiri godine izvedeni od novca DPS-a, a ne svih građana“, dodao je Kalezićte stranke a ne od novca.

Iz MANS-a su najavili da će prikupljene podatke proslijediti Agenciji za sprječavanje korupcije.

„Ali, s obzirom na to da je to jedna politički obojena institucija kojoj ne pada na pamet da se bavi svojim poslom, nemamo pretjeranih očekivanja da će ona nešto preduzeti i da će spriječiti ovo što se dašava na terenu“, dodala je Mrdović.

Bonus video: