DPNCG: Novinari, nemojte biti dio tuđih interesa i politika, vodite računa o javnom interesu, širenju panike...

"Kolika je odgovrnost na nama govori i to što su juče i prethodnih dana gotovo svi izrazili očekivanje da mediji profesionalno izvještavaju", ističe se u saopštenju

7616 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: DPNCG
Ilustracija, Foto: DPNCG

Pozivamo kolege da danas i sjutra paze na svoju bezbjednost, što će najbolje uraditi profesionalnim izvještavanjem, saopšteno je iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG).

"Nažalost to do sada nije slučaj jer je dio kolega i medija zaboravio kako su izgledale 90-e godine i ratnohuškačko novinarstvo, koje su neki od njih osuđivali. Nemoje biti dio tuđih interesa i politika, vodite računa o javnom interesu, širenju panike i plasiranju poluinformacija. Kolika je odgovrnost na nama govori i to što su juče i prethodnih dana gotovo svi izrazili očekivanje da mediji profesionalno izvještavaju", ističe se u saopštenju.

Iz DPNCG su poručili da apeluju na policiju da novinarima omogući nesmetan rad.

"S obzirom na to da se događaji snimaju očekujemo da će svi oni koji napadnu reportere za to biti i adekvatno kažnjeni. Takođe novinari ne smiju da nasrću, psuju i vrijeđaju, krijući se iza posla koji obavljaju. DPNCG poziva kolege ukoliko su im potrebni prsluci sa znakom Press da nam se obrate, kao i za svaku vrstu pravne pomoći prije ili poslije događaja u Podgorici i na Cetinju", piše u saopštenju.

Iz DPMCG su podsjetili na brošuru koja će novinarima, a koju je o pravima i obavezama novinara u kriznim situacijama pripremila pravnica i advokatica Maja Živković.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija najavljeno je za sjutra u Cetinjskom manastiru.

Za danas je najavljen skup ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici kojem će prisustvovati i srpski patrijarh Porfirije.

Bonus video: