Vlada brani državu od Bemaksa

226 pregleda 1 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Dragica Sekulić, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Dragica Sekulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2018. 19:27h

Povodom zahtjeva konzorcijuma Montesolar za izuzeće ministrice ekonomije Dragice Sekulić, predsjednice Tenderske komisije za davanje u zakup zemljišta za gradnju solarne elektrane na Briskaj gori kod Ulcinja, Vlada je juče saopštila “da je riječ o flagrantnoj zloupotrebi instituta izuzeća”.

“Zahtjev koji je podnijet bez prethodno donijete odluke o izboru ponuđača, odbijamo ne samo kao neosnovan, već i kao neprimjeren pokušaj pritiska na Tendersku komisiju, odnosno Vladu. Uvjereni da iza takvog zahtjeva stoji namjera da se Vlada onemogući u vođenju ekonomske politike i zaštiti nacionalnog interesa, odlučni smo da spriječimo da sila privatnog kapitala posluži kao instrument opstrukcije države i njenih institucija”, navedeno je u saopštenju Vlade.

Tenderska komisije je diskvalifikovala ponudu ovog konzorcijuma u kojem se nalaze Bemaks, Sanderland Crna Gora i dvije kompanije iz Francuske i SAD-a. Razlog za diskvalifikaciju je nedostavljanje bankarske garancije. Iz Montesolara je odgovoreno da su nezakonito diskvalifikovani, da komisija favorizuje prvorangirani konzorcijum EPCG i finskog Fortuma i najavili krivične prijave.

Bonus video: