Ovako će izgledati vožnja letećim taksijem, kretaće se brzinom od 320 km/h

Uber će od 2020. u Los Anđelesu početi da testira leteće taksije za četiri osobe. Uvođenje međugradskih letećih taksija planirano je do 2023.
83 pregleda 0 komentar(a)
Uber leteći taksi, Foto: Screenshot (YouTube)
Uber leteći taksi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.11.2017. 19:00h

Kompanija Uber u saradnji sa NASA učestvuje u zajedničkom poduhvatu javnog i privatnog sektora u razvijanju softvera koji će ta kompanija koristiti kako bi upravljala "letećim taksi" rutama koje bi mogle funkcionisati kao usluge koje taj servis već pruža na tlu.

Uber je naveo da je riječ o prvom službenom ugovoru koji je NASA potpisala, a koji pokriva niske letove, a ne one van atmosfere.

NASA takve ugovore koristi kako bi razvijala rakete od kasnih 50-ih godina prošlog vijeka, prenosi agencija Hina.

Šef Ubera za razvoj proizvoda Džef Holden je rekao da će Uber 2020. u Los Anđelesu početi da testira leteće taksije za četiri osobe koji će se kretati brzinom od oko 322 kilometra na sat, što će biti drugo testno tržište nakon Dalasa i obližnjeg grada Fort Vorta.

Uber širom svijeta vodi bitke oko zakona i regulacija od kada je početkom decenije krenuo sa svojom taksi aplikacijom, što uključuje i London gdje se žali na odluku o oduzimanju dozvole iz bezbjednosnih razloga.

Holden je najnovije planove Ubera oko letećih taksija predstavio na Web Samitu, internet konferenciji u Lisabonu na kojoj je naglasio da rade na dobijanju odobrenja od vazduhoplovnih regulatora prije nego pokrenu usluge.

"Stvarnost je da je Uber narasao kao kompanija. Sada smo velika kompanija na svjetskoj pozornici, a ne možete raditi iste stvari kad ste široko rasprostranjena, globalna kompanija kao kada ste malen, sklepan startap", rekao je Holden.

NASA je saopštila kako je u januaru potpisala dogovor sa Uberom koji toj kompaniji omogućava da se pridruži nizu industrijskih partnera koji rade sa NASA kako bi razvili razne sisteme letećeg prometa bez vozača.

"Uber pokušava da ubrza razvoj nove industrije električnih, gradskih letećih taksija na zahtjev", istakao je Holden.

Klijenti će moći da naruče prevoz preko pametnih telefona na isti način kao što to već čine na tlu u više od 600 gradova širom svijeta.

Uvođenje međugradskih letećih taksija planirano je do 2023.

Bonus video: