Odustali od obnove obilježja Karađorđeviću

Lokalna uprava je krajem avgusta raspisala tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji je trebalo da restaurira oštećenu ploču postavljenu u gradskom parku u zaleđu Luke. Opština je za sanaciju bila spremna da izdvoji 5.000 eura
100 pregleda 27 komentar(a)
Budva, spomen ploča, Karađorđevići, Foto: Vuk Lajović
Budva, spomen ploča, Karađorđevići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.11.2018. 07:21h

Opština Budva odustala je od obnove ploče u starogradskom parku koja je posvećena srpskom kralju Petru I Karađorđeviću, potvrđeno je "Vijestima" nakon što je Sekretarijat za društvene djelatnosti utvrdio je da se ne nalazi u registru spomen- obilježja.

Lokalna uprava je krajem avgusta raspisala tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji je trebalo da restaurira oštećenu ploču postavljenu u gradskom parku u zaleđu Luke. Opština je za sanaciju bila spremna da izdvoji 5.000 eura, a planirano je čišćenje, manji konzervatorski radovi, uređenje okolnog terena, kao i postavljanje informativne table.

Sekretarka za društvene djelatnosti Ljiljana Pjerotić potvrdila je da ploča u gradskom parku nema status kulturnog dobra jer se ne nalazi u registru kulturnih dobara koji vodi Uprava za zaštitu kulturnih dobara, niti status spomen-obilježja, jer se ne nalazi u registru spomen-obilježja koji vodi taj sekretarijat.

Nakon što je raspisan tender, novi koalicioni partner u budvanskoj vlasti Crnogorska zatražila je od gradonačelnika Budve Dragana Krapovića da se odmah poništi javni poziv jer ploča nema status ni kulturnog dobra, a ni spomen-obilježja.

Iako na opštinskom sajtu nije obljavljeno da je tender poništen, "Vijestima" je rečeno da se od toga odustalo, ali da svaki pojedinac ili organizacija mogu po zakonu da pokrenu postupak da ta ploča dobije status spomen obilježja, čime bi se moglo izvršiti i njeno saniranje.

Da o ovoj spomen-ploči ne postoje pisani tragovi, za „Vijesti“ je još ranije potvrdio bivši direktor nekadašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture, staromještanin arhitekta Slobodan Bobo Mitrović.

„Teško je shvatiti da o nekom događaju i nekom spomen-obilježju ne postoji dokumentacija. Krajnje je neobično ovo spomen-obilježje jer nema nikakvog datuma, nema nikakvog teksta“, istakao je Mitrović.

Pošto ga je to spomen-obilježje intrigiralo zbog nedostatka dokumenata, Mitrović je još davno pisao arhitekti Dragomiru Acoviću, heraldičaru i članu krunskog Savjeta princa Aleksandra Karađorđevića.

„On mi je odgovorio da jednostavno nema nikakve istorijske podatke o tom spomen- obilježju. Kazao je da sigurno Petar I nije dolazio u Budvu kao kralj, te da je moguće da je neko kasnije pravio. To jeste običaj da se neki događaj i poslije nekoliko godina obilježi. Mi smo za Tuđemilsku bitku poslije hiljadu godina napravili spomenik u Baru. Evo sada Budva pravi spomenik Don Krstu, 500 godina od njegove smrti“, kazao je Mitrović.

Potražuju vrijednu imovinu

Kraljevska porodica Karađorđevići više od deceniju vode bitku za povraćaj svoje imovine u Crnoj Gori. Prestolonasljednik Aleksandar II Karađorđević i njegova supruga Katarina podnijeli su zahtjeve za restituciju da im se vrati Vila “Miločer” i kompleks Miločerskog parka u okviru koga je izgrađen i hotel "Kraljičina plaža", a traže i zemlju na ostrvu Sveti Stefan.

U katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, u novembru prošle godine upisana je na tu atraktivnu imovinu zabilježba restitucije...

Karađorđevići u Crnoj Gori potražuju, pored ljetnjikovca - sadašnje Vile “Miločer”, i zemljišta u Miločeru i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju, i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića...

Bonus video: