IAKO JE JEDAN OD ČELNIH LJUDI U ZATVORU

Samsung zabilježio rekordan profit zahvaljujući memorijskim čipovima

Kompanija je saopštila da očekuje snažan rast zahvaljujući razvoju tehnologija za podatke i mašinsko učenje, kao i porastu prodaje mobilnih telefona s dualnom kamerom, 3D senzorima i vještačkom inteligencijom
0 komentar(a)
Samsung, Foto: Bgr.com
Samsung, Foto: Bgr.com
Ažurirano: 02.02.2019. 19:17h

Južnokorejski Samsung saopštio je danas da je u trećem tromesječju imao rekordan profit zahvaljući procvatu u proizvodnji memorijskih čipova, što dolazi kao olakšenje za kompaniju koja se bori da svog šefa izvuče iz zatvora.

Samsung je najavio nov sastav rukovodstva i nove kapitalne investicione planove, prenio je AP.

Porast u koriščćenju mobilnog prenosa podataka i rast u klaud računarstvu su pomogli Samsungu, najvećem svjetskom proizvodjaču pametnih telefona, da zabilježi rekordan profit iako je njegov de fakto šef i potpredsjednik kompanije Li Dže Jong osuđen na pet godina zatvora zbog podmićivanja. 

Profit Samsunga u periodu jul-septembar je porastao 150 odsto na 11 hiljada milijardi vona (9,8 milijardi eura) u odnosu na 4,4 hiljade miljarde vona prethodne godine. Prodaja je porasla 30 odsto na 62 hiljade milijardi vona (55,1 milijardu eura) dok je operativni profit skoro utrosturčen u odnosu na prethodnu godinu na 14,5 hiljada milijardi vona (12,9 milijardi eura).

Dok globalni tehnološki giganti poput Amazona, Gugla (Google), Majkrosofta (Microsoft), Fejsbuka (Facebook) i Epla (Apple) šire svoje centre za podatke i investiraju u nove tehnologije u automobilima, vještačku inteligenciju i klaud računarstvo, Samsungovo odjeljenje za poluprovodnike bilježi odlične rezultate - ostvarilo je 10 hiljada milijardi vona (8,9 milijardi eura) operativnog profita što je 70 odsto ukupnog operativnog profita kompanije.

Samsung planira 46,2 hiljade milijardi vona  u kapitalnim troškovima ove godine, uključujući 29,5 hiljade milijardi vona za povećanje u proizvodnji čipova.

Kompanija je saopštila da očekuje snažan rast zahvaljujući razvoju tehnologija za podatke i mašinsko učenje, kao i porastu prodaje mobilnih telefona s dualnom kamerom, 3D senzorima i vještačkom inteligencijom.

Preporučujemo za Vas