Nurković istjerao naplatioce boravišne takse za jahte

O tome je danas izvršna direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić upoznala članove Izvršnog odbora TO kojoj su prihodi od naplate boravišne takse za jahte jedni od značajnijih izvora finansiranja
207 pregleda 1 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.07.2018. 13:00h

Radnici Turističke organizacije Tivat morali su da napuste prostorije Lučke kapetanije Kotor - Ispostava Tivat u kojima su proteklih 18 mjeseci vršili naplatu boravišne takse za jahte koje uplovljavaju u marinu Porto Montenegro i u njoj završavaju procedure prelaska državne granice.

Gostoprimstvo je predstavnicima TOT- a otkazano odlukom koju je potpisao ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković (BS), a o tome je danas izvršna direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić upoznala članove Izvršnog odbora TO kojoj su prihodi od naplate boravišne takse za jahte jedni od značajnijih izvora finansiranja.

Glavočić je pojasnila da se naplata boravišne takse za plovne objekte nautičkog turizma umjesto direktno u prostorijama ispostave Lučke kapetanije pri graničnom prelazu u Porto Montenegru, sada vrši u prostorijama TO Tivat u centru grada, što je neefikasno i nepraktično za kontrolu da li sve jahte koje uplove u marinu zapravo i plate obaveznu taksu lokalnoj TO.

“Ova lokacija je privremeno rješenje dok se ne nađe nova prostorija adekvatna u te svrhe koja će omogućiti nesmetani rad i uspješno sprovođenje usvojenog plana rada TO Tivat za ovu godinu", saopštila je danas Glavočić.

Shodno Zakonu o boravišnoj taksi za plovne objekte nautičkog turizma koji propisuje da svaki strani plovni objekat (brod ili jahta sa ugrađenim ležajevima koji se koriste za odmor, sport, rekreaciju, razonodu, krstarenja...) koji boravi u teritorijalnom moru Crne Gore, je u obavezi da plati boravišnu taksu. Visina takse zavisi od vremenskog perioda njihovog boravka u Crnoj Gori i od dužine plovila i ona se kreće od pet eura za jahtu dužine do sedam metara koja u Crnoj Gori ostaje sedam dana, do maksimalnih 120 eura za brod dužine preko 20 metara, koji se u našoj državi zadržava do godinu dana. Taksa je prihod Turističke organizacije opštine na čijoj je teritoriji strana jahta obavila administrativnu proceduru prelaska državne granice.

TO Tivat je u periodu od 1.januara do 1.juna ove godine od boravišne takse za jahte naplatila oko 8.200 eura, što je 14 odsto više nego u uporednom periodu lani. Glavni prihodi po tom osnovu tek treba da uslijede u špicu ljetnje turistilke i nautičke sezone koji je u toku i kada svakodnevno u Tivtu po nekoliko jahti među kojima ima i velikih brodova dugih i do 100 metara, obavlja proceduru prelaska državne granice i dobijanja vinjete za plovidbu u našim vodama.

Glavočić je izrazila nadu da će problem ipak biti brzo prevazdiđen i da će radnici TO Tivat koji naplaćuju boravišnu taksu jahtama, već tokom naredne nedjelje moći da se vrate u adekvatne prostorije na graničnom prelazu u marini ili u Lučkoj ispostavi Tivat.

U Tivtu boravi 5,6 hiljada turista

U svim vidovima registrivanog smještaja na području Tivatske rivijere trenutno boravi ukupno 5.575 zvanično prijavljenih turista, što je 15 odsto više nego u isto vrijeme prošle godine, saopštila je danas TO Tivat.

Od ukupnog broja gostiju 5.474 su stranci, a 101 posjetilac je iz Crne Gore. Najviše turista – njih 4.601 boravi u privatnom smještaju, u hotelima je 829 posjetilaca, dok odmaralištima ljetuje 111, a u kampovima 34 gosta.

Bonus video: