Otkriveni tragovi stopala divovskog dinosaurusa mesoždera

Nisu pronađene nikakve fosilne kosti ali otisci su sami pokazali mnogo o životinji. Naučnici su zaključili da se radilo o ogromnom teropodu - dvonožnom mesožderu iz grupe dinosaurusa kojima su kasnije pripadali džinovsi tiranosaurus i gigantosaurus. Iz teropoda kasnije su se razvile i ptice
153 pregleda 0 komentar(a)
Fabijan Knol, Foto: Reuters
Fabijan Knol, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2017. 11:56h

Trag fosilnih otisaka stopala sa tri prsta dugačkih 57 santimetara pokazuju da je ogromni dinosaurus mesožder harao južnim djelovima Afrike prije 200 miliona godina u vrijeme kad je većina grabežljivaca dinosaurusa bila srednjeg rasta.

Naučnici su opisali otiske stopala iz drevnog riječnog korita u Lesotu i procijenili da je dinosaurus kojega su nazvali Kajentapus ambroholohali bio dug oko 9 metara.

Nisu pronađene nikakve fosilne kosti ali otisci su sami pokazali mnogo o životinji. Naučnici su zaključili da se radilo o ogromnom teropodu - dvonožnom mesožderu iz grupe dinosaurusa kojima su kasnije pripadali džinovsi tiranosaurus i gigantosaurus. Iz teropoda kasnije su se razvile i ptice.

Kajentapus je živio u ranom periodu jure odmah nakon masovnog izumiranja grabežljivih gmizavaca koji su živjeli u prethodnom periodu trijasu kad su se dinosaurisi prvi put pojavili, prenosi Hina.

"Naše otkriće potvrđuje hipotezu da su teropodi postajali veliki relativno rano u svojoj evoluciji, ali očigledno ne prije razdoblja koje označava prelaz iz trijasa u juru", kazao je paleontolog Fabijan Knol iz španske fondacije Dinopolis i britanskog univerziteta u Mančesteru.

Ne postoje skeletni ostaci tako velikih dinosaura mesoždera iz tako ranog perioda razvoja dinosaurusa koji je živio na južnoj polulopti superkontinenta Gondvane.

Postoje drugi fosilni otisci stopala iz Poljske koji pokazuju da je teropod slične veličine naseljavao superkontinent Laurasiju otprilike u to vrijeme.

"Fosilni ostaci teropoda slične veličine datiraju tek iz razdoblja 30 miliona godina kasnije", kaže Knol. Otisci stopala pronađeni su na mjestu koje je nekad bilo riječno dno.

"Radi se o prvom dokazu izuzetno velikog mesoždera koji je tumarao tim područjima kojima su dominirali razni biljojedi, svaštojedi i mnogo manji grabežljivi dinosaurusi", dodala je Lara Sciscio sa univerziteta Kejp Taun u južnoafričkoj republici.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE.

Drugi naučnici su u časopisu Scientific Reports opisali još jednog novog dinosaura, nazvanog materonodon provincialis, koji je živio prije 70 miliona godina i čiji su fosilni ostaci otkriveni na jugu Francuske. Uočljivo obilježje materonodona su njegovi veliki zubi.

Bonus video: