Crna Gora na 53. mjestu Indeksa prekinutog djetinjstva

„Indeks prekinutog djetinjstva Save the Children objavljuje uoči obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, upozoravajući da je više od pola ukupne populacije djece svijeta, preko 1,2 milijarde ugroženo konfliktima, široko rasprostranjenim siromaštvom i diskriminacijom djevojčica“
56 pregleda 0 komentar(a)
indeks prekinutog djetinjstva, Foto: Save the Children
indeks prekinutog djetinjstva, Foto: Save the Children
Ažurirano: 31.05.2018. 12:51h

Crna Gora se nalazi na 53. mjestu ovogodišnjeg Indeksa prekinutog djetinjstva, što je za sedam mjesta slabije od prošlogodišnje pozicije, saopšteno je iz međunarodne nevladine organizacije Save the children.

Iz te organizacije kazali su da na Indeksu prekinutog djetinjstava Bosna i Hercegovina (BiH) zauzima 39. mjesto, a u odnosu na prošlu godinu pala je za četiri mjesta, dok je Srbija na 46. poziciji, odnosno za pet mjesta lošije od prošlogodišnjeg mjesta.

Najlošije pozicionirana država regiona je Albanija, koja se nalazi na 77. mjestu, a Slovenija drugi put zaredom dijeli prvo mjesto, ove godine sa Singapurom.

U izvještaju se navodi da je djetinjstvo najviše ugroženo u zapadnim i centralnim afričkim zemljama, najlošije rangiran je Niger, Mali, Centralnoafrička Republika, Čad i Južni Sudan.

„Indeks prekinutog djetinjstva Save the Children objavljuje uoči obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, upozoravajući da je više od pola ukupne populacije djece svijeta, preko 1,2 milijarde ugroženo konfliktima, široko rasprostranjenim siromaštvom i diskriminacijom djevojčica“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da izvještaj ispituje kako ta tri ključna faktora uskraćuju djetinjstvo djeci širom svijeta.

„Drugu godinu zaredom, Indeks rangira 175 zemalja svijeta po tome gdje je djetinjstvo najmanje, a gdje najviše ugroženo usljed faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dječiji rad, brakovi maloljetnika, maloljetničke trudnoće i ekstremno nasilje“, objasnili su iz organizacije.

Direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan, Andrea Žeravčić navela je da je zabrinjavajuće da su tri države iz našeg regiona nazadovale na Indeksu prekinutog djetinjstva, jer to ukazuje na pogoršan položaj djece i neadekvatno ispunjavanje dječijih prava u tim državama.

„Naročito je alarmantno da BiH već drugu godinu zaredom nema podatke o djeci izvan školskog sistema, dok se broj djece izvan obrazovanja u Crnoj Gori udvostručio“, kazala je Žeravčić i dodala da se iz prakse zna da se djeca romske manjine i djeca s poteškoćama u razvoju, najčešće susreću s preprekama u ostvarivanju pristupa školovanju.

Ona smatra da je to jedan od prioriteta koji je potrebno hitno rješavati.

Izvršna direktorica Save the Children International, Helle Thorning-Schmidt rekla je da, iako se u određenim dijelovima svijeta bilježi napredak, on se ne dešava dovoljno brzo, a alarmantno je i da se povećava jaz između bogatih i siromašnih.

„Vlade mogu i moraju uraditi više kako bi svakom djetetu, bez izuzetka, dali najbolji mogući početak života. Činjenica da države sa sličnim nivoom prihoda imaju vrlo različite rezultate za djecu pokazuje da odgovarajuće politike, budžetiranje i politička posvećenost mogu napraviti ključne razlike“, zaključila je Thorning-Schmidt.