ZAMISLITE SLIČNU MJERU KOD NAS

Singapur zabranjuje automobile

Broj novih vozila u Singapuru biće smanjen sa prošlogodišnjih 0,25 odsto na nulu u februaru, saopštile su vlasti tog grada-države, dodajući da razmatraju novu investiciju u mrežu javnog prevoza vrijednu više milijardi dolara
56 pregleda 1 komentar(a)
automobili gužva saobraćaj, Foto: Shutterstock
automobili gužva saobraćaj, Foto: Shutterstock
02.02.2019. 22:00h

Singapur, koji spada u najskuplja mjesta na svijetu kada je u pitanju kupovina vozila, zabraniće privatne automobile na svojim putevima naredne najmanje dvije godine.

Broj novih vozila u Singapuru biće smanjen sa prošlogodišnjih 0,25 odsto na nulu u februaru, saopštile su vlasti tog grada-države, dodajući da razmatraju novu investiciju u mrežu javnog prevoza vrijednu više milijardi dolara.

Ta mjera, koja predstavlja nastavak stroge kontrole vlasništva vozila u Singapuru, biće revidirana 2020. godine, piše agencija Frans pres.

Stroga pravila kada je u pitanju posjedovanje vozila u Singapuru omogućila su tom gradu-državi sa 5,6 miliona stanovnika da izbjegne prevelike gužve u saobraćaju sa kojima se suočavaju drugi azijski gradovi.

Vlasti Singapura uvele su posebne sertifikate koji važe 10 godina, a koje je neophodno kupiti uz automobil, čime je, na primjer, cijena prosječnog sedana skoro učetvorostručena u Singapuru poredeći sa cjenom u SAD, i iznosi više od 110.000 singapurskih dolara (80.000 američkih dolara).

Uprkos tome, više od 600.000 privatnih automobila bilo je na ulicama Singapura krajem 2016. godine.