Bošković: Zaštita vazdušnog prostora potvrda posvećenosti Alijanse konceptu kolektivne odbrane

"Crna Gora, kao najmlađa članica NATO-a, posvećena je realizaciji ključnih zadataka Alijanse u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje", rekao je Bošković
92 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, Ruben Servet, Foto: Odbrana.gov.me
Predrag Bošković, Ruben Servet, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 01.08.2018. 10:55h

Misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing) najbolja je potvrda posvećenosti Alijanse zajedničkoj sigurnosti i konceptu kolektivne odbrane, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković i načelnik generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić sastali su se sa general-potpukovnikom Rubenom Garsijom Servertom, komandantom NATO združenog Centra za vazdušne operacije u Torehonu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Crna Gora, kao najmlađa članica NATO-a, posvećena je realizaciji ključnih zadataka Alijanse u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje", rekao je Bošković koji je Serveta upoznao sa aktivnostima realizovanim tokom prve godine članstva Crne Gore.

Ministar odbrane, kako je saopšteno, zahvalio se Servertu na podršci koju je združeni Centar za vazdušne operacije pružio Crnoj Gori tokom procesa uspostavljanja Air Policing misije.

Takođe, kazao je da je ova misija ne-borbenog karaktera najbolji primjer benefita koje je Crna Gora ostvarila članstvom u NATO, kao i posvećenosti saveznica zajedničkim vrijednostima.

Tokom sastanka Serverta sa Dakićemem razmatrani su modeli intenziviranja saradnje u domenu vazdušnih operacija između Vojske Crne Gore i Združenog centra u Torehonu.

"U tom konktekstu, general Dakić je najavo da će predstavnik Vojske Crne Gore biti upućen u Združeni centar za vazdušne operacije NATO-a u Torehonu gdje će obavljati dužnosti u NATO sistemu zaštite vazdušnog prostora. General Servert je istakao da je Alijansa u Crnoj Gori prepoznala kredibilnog partnera koji pruža konkretan doprinos aktivnostima NATO-a. Naglasio je da upućivanje predstavnika u Združeni centar za vazdušne operacije NATO-a u Torehonu dodatno potvrđuje ozbiljnost i posvećenost Crne Gore u ispunjavanju obaveza koje proističu iz članstva u najznačajnijem vojno-političkom savezu. Servert je izrazio zadovoljstvo uspostavljanjem Air Policing misije za Crnu Goru, kojom je osiguran cjelokupan vazdušni prostor, što predstavlja bitnu komponentu kada je u pitanju bezbjednost koju Alijansa garantuje saveznicama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: