Nasilje doživjelo 25 odraslih i 20 djece

Žrtve porodičnog nasilja u Kolašinu su 11 osoba muškog i 14 osoba ženskog pola

3657 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada u kojoj s enalazi Centar za socijalni rad, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada u kojoj s enalazi Centar za socijalni rad, Foto: Dragana Šćepanović

Područnoj jedinici Centra za socijalni rad (CZSR) Kolašin, tokom prošle godine prijavljeno je 25 slučajeva porodičnog nasilja nad odraslim osobama.

Tu vrstu nasilja, kako piše u Informaciji (CZSR) koja će 14. marta biti pred odbornicima lokalnog parlamenta, doživjelo je 11 osoba muškog i 14 osoba ženskog pola.

Različite vrste porodičnog nasilja, u istom periodu, doživjelo je 20 djece. Djeca su najčešće bila žrtve emocionalnog nasilja, pa je takvih slučajeva devet. Prema podacima CZSR “fizičko nasilje je bilo prisutno u jednom slučaju, seksulno u dva, a zanemarivanje od strane roditelja u tri slučaja”. Petoro djece iz te opštine, tokom prošle godine, bili su svjedoci porodičnog nasilja.

Stručni radnici su svim žrtvama pružali savjetodavnu pomoć i psihološku podršku, tvrde u područnoj jedinici CZSR. U 17 slučajeva nasilja nad djecom, navode, urađena je procjena rizika, izrađen individualni plan za žrtvu, i pružena savjetodavna podrška. Savjetodavna pomoć ukazana je, kako piše u Informaciji, svoj djeci koja su doživjela tu vrstu nasilja.

Slične mjere primjenjivane su i u slučaju porodičnog nasilja nad odraslima. Psihološku pomoć dobilo je 10 odraslih žrtava porodičnog nasilja, savjetodavnu 25, a pravnu 23. U 14 slučajeva urađena je procjena rizika i izrada individualnog plana za žrtve.

Stručni tim CZSR za opštinu Kolašin koji se bavi porodičnom problematikom u toku 2021. godine je posredovao u 14 slučaja poremećenih porodičnih odnosa i bračnih sporova.

Pokrenut je postupak kod suda za ograničenje ili lišenje roditeljskog prava za jednog roditelja, a za jednu porodice je doneseno rješenje za nadzor nad vršenjem roditeljskog prava.

Kako piše u Informaciji CZSR, realizacijom usluga porodičnog saradnika počela je prošle godine i koristilo je osam porodica u Kolašinu.

”U cilju rješavanja bračne i porodične problematike dio aktivnosti je bio posvećen preventivno - savjetodavnom radu sa licima koja su se obraćala po iskazanim problemima. Ono što se statistički (brojčano) ne može iskazati jeste broj i vrijeme razgovora na slučajevima u postupku razvoda braka, nasilja u porodici, za kontakte roditelja i djece i za saniranje porodičnih problema prilikom razvoda i nasilja u porodici”, piše u Informaciji.

Objašnjavaju da je svaki od tih slučajeva “specifičan i zahtijeva različit pristup u metodološkom pogledu, u različitoj vremenskoj dimenziji tretmana članova tima pojedinačno i timski”.

Bonus video: