Blagi oporavak PC tržišta

Tokom sljedeće dvije godine predviđa se manje povećanje isporuke PC-a, najviše na krilima ultrabook i premium laptopa
129 pregleda 1 komentar(a)
kompjuter, tastatura, Foto: Shutterstock
kompjuter, tastatura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.10.2017. 10:51h

Tržište personalnih računara već je godinama u padu jer su brojnim korisnicima pametni telefoni i tableti zamijenili računare te je broj isporučenih pao sa 365 miliona 2011. godine na 263 miliona, koliko analitičari očekuju da će biti isporučenoi ove godine.

Riječ je o padu većem od 25 odsto, a iako analitičari predviđaju porast isporuka tokom sljedeće dvije godine, taj porast neće biti veliki, pa bi broj isporuka u 2019. trebalo da bude manji od broja isporučenih računara 2016. godine.

Prema Gartneru, prošle godine isporučeno je 270 miliona računara, ove godine ta bi brojka trebalo da bude sedam miliona manja, da bi se sljedeće godine popela na 265 milionna (dakle, porast od dva miliona), a 2019. na 269 miliona isporučenih računara.

Zanimljivo, tokom sljedeće dvije godine smanjiće se isporuka tradicionalnih računara, kategorija koja prema analitičarima Gartnera obuhvata klasične stone i prenosive računare, a porašće prodaja ultra mobilnih i premium računara, i to za više od deset miliona godišnje, tako da će rast cjelokupnog tržišta biti postignut na krilima tih uređaja. Ako se pitate kakve računare obuhvata ta kategorija, iz Gartnera kažu kako je riječ o vrhunskim modelima ultrabookova i uređajima 2 u 1 čija je cijena veća od 1000 dolara.

Prošle godine isporučeno je 50 miliona takvih računara, dok se za 2019. predviđa kako će broj isporuka premašiti 80 miliona. Što se tradicionalnih računara tiče, prošle godine isporučeno je 220 miliona uređaja, a 2019. ta će brojka iznositi samo 188 miliona.

Porast od 0,8 odsto, koliki se očekuje sljedeće godine, biće ostvaren i na osnovu povećanih isporuka kompanijama koje će sve više kupovati računare s Windowsima 10, kao i povećanju potražnje za personalnim računarima u Rusiji i Kini - Microsoft u saradnji s kineskim agencijama trenutno razvija verziju Windowsa 10 koju bi vlada napokon trebalo da odobri, što će se odraziti i na povećanje isporuka PC-ja u toj zemlji.

Bonus video: