Ministarstvo saobraćaja tvrdi da je most Ujtin potok bezbjedan

‘Pukotina’ nije nastala usljed eksploatacije mosta, već je u pitanju statički sistem, takozvani Gerberov zglob, koji podrazumijeva ostavljanje takve vrste otvora radi praćenja rada mosta, kažu nadležni
2863 pregleda 28 komentar(a)
most Ujtin potok, Foto: Facebook.com
most Ujtin potok, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 18.08.2018. 06:15h

Most Ujtin potok u Dobroj Vodi na magistralnom putu Bar - Ulcinj gotovo tradicionalno je svakog ljeta “hit“ na društvenim mrežama zbog fotografija njegovih dilatacija snimljenih iz donjeg ugla, koje djeluju zastrašujuće i asociraju na pucanje mosta.

U svjetlu tragedije u Đenovi, ponovo se ovih dana na društvenim mrežama otvorilo pitanje stabilnosti mosta dugog 126 metara.

Iz Ministarstva saobraćaja, koje je nedavno kontrolisalo ispravnost mosta, rekli su da je saobraćaj bezbjedan.

“Ova ‘pukotina’ nije nastala usljed eksploatacije mosta već je prilikom njegove izgradnje korišćen statički sistem, takozvani Gerberov zglob koji podrazumijeva ostavljanje takve vrste otvora radi praćenja rada mosta. U toku prošle godine formirana je Komisija koja je obavila pregled ove dionice mosta i utvrdila da je on u zadovoljavjućem stanju”, navodi se u saopštenju za medije iz Ministarstva.

Prema navodima stručnjaka sa kojima su “Vijesti” razgovarale, dilatacija je dio građevine ili konstrukcije koja je razdvojena razdjelnicom radi sprečavanja nepravilnog i proizvoljnog pucanja zbog rastezanja i utezanja pod uticajem, pored ostalog, i temperaturnih razlika, a ona je kod mostova poseban konstruktivni element.

Priča o “pukotini” na donjoj strani mosta na Ujtin potoku i njena fotografija prvi put su se pojavili u medijima jula 2008, i od tada, kao po pravilu, svakog ljeta u medijima i na društvenim mrežama, nakon tih fotografija, prvo idu reakcije zabrinutih građana, a potom informacije iz Ministarstva da je situacija u redu, a saobraćaj preko mosta bezbjedan.

RTCG je, pozivajući se na podatke Direkcije za saobraćaj, objavila da se godišnje za popravku kosina, klizišta na putevima i mostova, iz budžeta izdvaja oko 1,5 miliona eura.

Oni navode da su u toku pripreme za početak rekonstrukcije mosta Melještak na putu Podgorica - Kolašin, a projektna dokumentacija se radi za most Gazela na putu Mojkovac - Bijelo Polje i most Manastir Morača na putu Podgorica - Kolašin.

Vijadukt na mostu Đenovi urušio se prošle sedmice tokom nevremena i usljed velikih kiša. Tridesetak automobila i tri kamiona pali su s visine od 45 metara, kada su poginule 42 osobe. Most je sagrađen 1960-ih, a nadležni su tvrdili da je bio pod stalnim nadzorom, te da su upravo u toku bili radovi na jačanju njegovih temelja.

  • 350 mostova ima na magistralnim i ostalim putevima u Crnoj Gori. Njihova ukupna dužina je 14 kilometara

Galerija

Bonus video: