Barović legalizuje vilu „Manojlović”

Vila “Manojlović” je izgrađena prije gotovo 60 godina i bila je najatraktivnija građevina van zidina Staroga grada i dominirala je Slovenskom plažom. Međutim, mali broj je onih, pa čak i mještana Budve, koji znaju istoriju ove lijepe građevine
417 pregleda 4 komentar(a)
Veselin Barović, Foto: Savo Prelević
Veselin Barović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.06.2018. 17:01h

Podgorički biznismen Veselin Barović podnio je budvanskom Sekretarijatu za urbanizam zahtjev za legalizaciju dijela vile “Manojlović” na Slovenskoj plaži.

Kako se navodi u zahtjevu, traži se legalizacija jednospratnice sa potkrovljem od 292 kvadrata ukupne bruto, odnosno 206 kvadrata neto građevinske površine. U katastarskoj evidenciji piše da je riječ o 69 kvadrata nestambenog prostora u prizemlju i po 69 kvadrata na prvom spratu i mansardi poslovnog prostora u vanprivredi. Kako se navodi, riječ je o poslovno-stambenom objektu koji je useljen i za koji se uredno plaća porez, a dio zgrade ima građevinsku dozvolu.

Vila “Manojlović” je izgrađena prije gotovo 60 godina i bila je najatraktivnija građevina van zidina Staroga grada i dominirala je Slovenskom plažom. Međutim, mali broj je onih, pa čak i mještana Budve, koji znaju istoriju ove lijepe građevine.

Šarmantna kuća, na samoj obali, bila je zadužbina porodice Manojlović. Testamentarnom voljom bivših vlasnika, 70-ih godina prošlog vijeka, vila je ostavljena studentima medicine Beogradskog univerziteta za odmor i oporavak tokom ferija. To se i poštovalo tokom jednog perioda, dok vila nije prešla u državne ruke, da bi na početku „privatizacione histerije“, koja je početkom novog milenijuma zahvatila Crnu Goru, prešla u privatne ruke, kada ju je Barović i kupio.

Barović, kum prvog čovjeka DPS-a i aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Vilu je izdavao u podzakup i ona je dobro poslovala, a prije neku godinu je dijelom i obnovio, tako da je zadržala stari izgled. Ipak, veća ulaganja nijesu moguća, jer planski dokumenti za ovaj dio zone Morskog dobra još nije donijet.

Bonus video: