Abazović zbog torture policije od čelnih ljudi UP zatražio reakciju

"I ako postoje materijalni dokazi koje ste vi vjerovatno imali prilike da vidite a mi ih samo objelodanili reakcije nadležnih institucija koje vi predstavljate redovno izostaju. To za rezultat ima manjak povjerenja građana u rad policije, i unižavanje policijskog poziva i profesije"
90 pregleda 4 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Građanski pokret URA
Dritan Abazović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 05.11.2018. 12:20h

Lider pokreta URA Dritan Abazović, obratio se direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću, šefu Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Milanu Adžiću i predsjedniku Savjeta za građansku kontrolu policije Zoranu Čelebiću, povodom snimaka koji pokazuju policijsku torturu u Ulcinju a koje je ova partija javnosti predstavila prošle srijede.

JWPlayer video mesto

On je pomenutima kazao da to nije jedini slučaj koji je poznat crnogorskoj javnosti o upotrebi prekomjerene sile policajaca nad građanima u Crnoj Gori.

"I ako postoje materijalni dokazi koje ste vi vjerovatno imali prilike da vidite a mi ih samo objelodanili reakcije nadležnih institucija koje vi predstavljate redovno izostaju. To za rezultat ima manjak povjerenja građana u rad policije, i unižavanje policijskog poziva i profesije. Komandir ulcinjske policije, koji je te noći komandovao akcijom u kojoj je na više mjesta upotrijebljena prekomjerena sila nad građanima i dalje je na položaju. Pomenuti ni u jednom momentu nije pokušao da spriječi upotrebu prekomjerene sile. Šta se time poručuje građanima i kakva se poruka šalje onim policajcima koji časno, odgovorno i profesionalno obavljaju svoj poziv", naveo je Abazović.

JWPlayer video mesto

On je, kako kažu iz Građanskog pokreta URA, Veselina Veljovića još jednom pozvao da smijeni komandira ulcinjske policije Gorana Erakovića i sve odgovorne i naglasio da se odgovornost treba jasno adresirati a da se ćutanja može smatarati odobravanjem što je u konkretnom slučaju poziv na nasilje.

"Pozivam gospodina Veljovića i nadležne još jednom da pokažu odgovornost funkcije koju nose i smijene komandira ulcinjske policije Gorana Erakovića. Time bi pokazali iskorak u Vašem dosadašnjem radu. U suprotnom pokazaćete da aminujete svaki sljedeći neprofesionalni odnos crnogorske policije prema njenim građanima", kazao je Abazović.

Na kraju nadležne je pozvao "da urade sve kako bi ovaj sramni čin koji je po ko zna koji put bacio mrlju na policijski sistem u Crnoj Gori dobio svoj epilog a odgovorni bili sankcionisani iz službe", navode iz Građanskog pokreta URA.

Dodaju da je odgovor ažurno stigao od Savjeta za građansku kontrolu rada policije i u Građanskom pokretu URA su zahvalni što je to tijelo pokazalo odgovornost i volju da preduzme korake iz svoje nadležnosti povodom ovog slučaja.

Bonus video: