Dešifrovan genom jedne od najsloženijih biljaka

Naučnici vjeruju da će ruže moći da se uzgajaju na štedljiviji način u oblasti upotrebe pesticida i da će moći da se podstiču novi obllici, boje i mirisi
141 pregleda 0 komentar(a)
ruža, Foto: Shutterstock.com
ruža, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.05.2018. 07:25h

Francuski naučnici saopštili u da su dešifrovali genom ruže, što je veliki korak ka proizvodnji novih vrsta ruža koje bi bile otpornije, prenijeli su pariski mediji.

"Poslije osam godina istraživanja uspjeli smo da dešifrujemo sekvencu DNK odličnog kvaliteta", rekao je Frans presu Moamed Bendaman, naučnik u laboratoriji za reprodukciju i razvoj biljaka u Lionu.

Prema njegovim riječima, to predstavlja izuzetno otkriće zbog složenosti genoma ruže.

Dešifrovanje genoma, koji čini skup gena u lancu DNK (dezoksiribonukleinske kiseline) predstavlja odlučujući faktor koji je neophodan za bolje razumijevanje gena koji utiču na svojstva određene biljke.

Naučnici vjeruju da će ruže moći da se uzgajaju na štedljiviji način u oblasti upotrebe pesticida i da će moći da se podstiču novi obllici, boje i mirisi.

Bendaman je rekao da je u genomu ruže otkriveno 36.377 gena što je čini jednom od najsloženijih biljaka.

Ruža je cvijet koja se najviše gaji kao ukrasna biljka ali se u široj proizvodnji koristi za pravljenje parfema. Francuska je poznata po uzgoju ruža za parfeme i kozmetiku.

Od prvobitnih desetak vrsta ruža, raznim ukrštanjem danas u svijetu ima oko 35.000 vrsta ruža, cvijeta poznatog po ljepoti koju neki opisuju kao "kraljicu vrta". Ruža je od antičkih vremena sinonim za ljubav, strast, čistotu i ljepotu.

Bonus video: