Bošković na prvostepenu presudu čeka 13 godina

Bošković je 2005. godine pokrenuo spor za autorstvo nad knjigom, a još nije donijeta ni prvostepena odluka suda...
447 pregleda 1 komentar(a)
Miomir Bošković, Foto: Luka Zeković
Miomir Bošković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.04.2018. 15:30h

Nakon 13 godina suđenja, promjene više sudija i nestajanja spisa predmeta još nije donijeta ni prvostepena presuda u maratonskom procesu koji je 2005. pokrenuo novinar Miomir Bošković protiv podgoričkog biznismena Ljubomira Nikića zbog, kako tvrdi, neovlašćenog prisvajanja autorskih prava.

Bošković u tužbi tvrdi da je on napisao romansiranu biografiju o Nikiću pod nazivom “Tajna studenog blaga”. Nikić je, tvrdi Bošković, prilikom štampanja knjige, svjesno izostavio njegovo i na koricama zapisao svoje ime.

U podgoričkom Osnovnom sudu juče je određeno peto vještačenje autorstva i to ovog puta vještaka Omera Markišića.

Ovog puta sudi sutkinja Ana Bečanović. Sud je ranije prvo odredio da vještači Filozofski fakultet u Nikšiću, pa kako su spisi godinu dana bili na arhivi fakulteta, intervencijom tadašnjeg sudije Nenada Otaševića predmet je vraćen u sud, i upućen u Beograd, na Filološki fakultet.

Ponovila se nikšićka priča, s tim što je ta pošiljka pola godine zadržavana na pošti u Podgorici, a kada je konačno stigao do Beograda spisima predmeta izgubio se svaki trag.

Nakon toga, kako kaže Bošković, dugo je čekao poziv za sud, da bi mu 2010. godine bilo rečeno da je Otašević prešao u Viši sud, a da su njegovi predmeti dodijeljeni sudiji Snežani Bulatović.

Bošković tada saznaje da predmeta nema i predsjednik suda Zoran Radović ga je zamolio da spise koje ima dostavi, kako bi postupak bio nastavljen.

Predmet je tada dodijeljen sudiji Danilu Jegdiću.

Sudija Jegdić tada konstatuje da je tužba povučena, kako se Bošković nije pojavio na ročištu, za koje tvrdi da nije ni dobio poziv.

Nakon toga postupak se ipak nastavlja, a određuje se treće vještačenje Miodraga Jovanovića, koji utvrđuje da je Bošković autor sporne knjige.

Međutim, advokati Nikića uspijevaju da ovo vještačenje dovedu u pitanje, pa se određuje i četvrto vještačenje Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji je odbio da vještači ovaj predmet.

Suđenje se nastavlja 10. maja.

Bonus video: