URA: Iz SDP brigom o EU ne mogu da prikriju ekstremizam i mržnju koju siju

Iz URA-e su, reagujući na saopštenje u kojem SDP poziva dio Vlade da “zbog jedne vjerske zajednice ne žrtvuje evropsku perspektivu Crne Gore”, kazali da će Vlada voditi odgovornu državnu politiku, dok god je lider URA-e Dritan Abazović na njenom čelu

5611 pregleda 29 komentar(a)
URA, Foto: Medijski tim URA
URA, Foto: Medijski tim URA

Državni interesi Crne Gore su zaštićeni, a iz Socijaldemokratske partije (SDP), brigom o Evropskoj uniji (EU), ne mogu da prikriju ekstremizam i mržnju koju siju, kazali su iz Građanskog pokreta URA.

Iz URA-e su, reagujući na saopštenje u kojem SDP poziva dio Vlade da “zbog jedne vjerske zajednice ne žrtvuje evropsku perspektivu Crne Gore”, kazali da će Vlada voditi odgovornu državnu politiku, dok god je lider URA-e Dritan Abazović na njenom čelu.

Ta politika, kako su kazali iz URA-e, usmjerena je na što brže pristupanje Crne Gore EU dok će se sva neriješena pitanja koja opterećuju društvo pokušati riješiti što prije.

Iz URA-e su naveli da tvrdnja SDP-a da se Vlada "bavi interesima pojedinih vjerskih organizacija na način koji izaziva društvene podjele i skreće fokus sa životnih i reformskih tema" nije tačna.

“Naprotiv, Vlada nastavlja da odlučnim i odgovornim odlukama i potezima ispuni svoj primarni cilj - što brži pristup Crne Gore EU i rješavanje pitanja koje opterećuju javnost duži niz godina a sve u skladu sa pozitivnim zakonskim načelima i Ustavom Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da u URA-i razumiju potrebu SDP-a da su “taoci politike prošlosti”, koja ne gleda na budućnost.

“Ali cijela Crna Gore ne može i ne treba da bude talac takve politike”, istakli su iz URA-e.

Oni su kazali da u svim dosadašnjim saopštenjima SDP-a i ostalih subjekata koji kritikuju Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori nijesu naišli ni na jednu kritiku koja se tiče sadržine tog dokumenta ili njegove neusklađenosti sa zakonima i Ustavom države.

“To dovoljno govori o tome je li zaista ovaj dokument loš za državu ili bilo kojeg njenog građanina i je li opstruktivna politika SDP-a utemeljena realistički ili je plod nečeg drugog”, rekli su iz URA-e.

Iz URA-e su poručili da je Crnogorska pravoslavna crkva, za koju iz SDP-a vjeruju da je zakinuta u ovom procesu, imala status nevladine organizacije dok je ta stranka bila na vlasti.

“Nakon što smo mi preuzeli vlast, ona je postala punopravna vjerska zajednica, kao i sve druge. Dok je SDP bio u vlasti, ovo pitanje se moglo riješiti jer ono ne datira od juče već stoji neriješeno dugi niz godina”, naveli su iz URA-e.

Oni su kazali da su u tom vremenskom intervalu i država Crna Gora i ostali subjekti bili su u gubitku zato ne postoji opravdanje da se ovo neriješeno pitanje ne zatvori.

“URA se neće rukovoditi takvom neodgovornom politikom SDP-a, već će odlučno istrajati u politici koja Crnoj Gori obezbjeđuje budućnost, prosperitet i bolji život svih njenih građana”, rekli su iz tog Građanskog pokreta.

Bonus video: