Savjeti koji će vam pomoći da uspješno i lako dojite bebu

Piše: mr ph. spec. Đulija Hadžibeti, specijalista farmaceutske tehnologije

29047 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Preporuke Svjetske Zdravstvene Organizacije i mnogih pedijatrijskih društava su da prvih šest mjeseci nakon rođenja majčino mlijeko bude jedina hrana za dijete. Prema podacima iz 2021. godine u Crnoj Gori je svega jedna četvrtina majki podojila svoju bebu u prvi sat vremena nakon porođaja. Tri od pet majki potvrdilo je da je njihova beba dohranjivana u porodilištu. Skoro sve majke (94%) se slažu da je potrebno poboljšati podršku koju majke dobijaju od zdrastvenih radnika kako bi uspješnije dojile.

Koristi od majčinog mlijeka za dijete su mnogostruke, prije svega zbog hranljvosti, zato što sadrži optimalne količine vitamina, proteina, masti a i prilagođeno je digestivnom sistemu novorođenčeta da bi se što bolje varilo. Majčino mlijeko se prilagođava bebi čak i prema njenim dnevnim potrebama, i drugačije je u različitim dobima dana. Ukus mlijeka se blago mijenja u zavisnosti šta majka unosi od namirnica i na taj način će i beba biti otvorenija za nove ukuse u odnosu na bebu koja se hrani isključivo mliječnom formulom koja uvjek ima isti ukus. dodatno, majčino mlijeko sadrži imunske faktore, posebno antitjela koja štite dijete od infekcija. Dokazano je da bebe koje sisaju prvih 6 mjeseci,, u manjoj mjeri oboljevaju od infekcija uha i respiratornih bolesti, kao i hroničnih bolesti - astme i alergija. Dojenje igra ulogu u prevenciji sindroma iznenadne smrti odojčeta, gojaznosti i dijabetesa, a novija istraživanja su pokazala da dojena djeca imaju viši koeficijent inteligencije (IQ) kasnije u toku života. Kod bebe koje se hrane majčinim mlijekom bolje se razvija vid, što je naročito izraženo kod prijevremeno rođenih beba. Ovdje važnu ulogu imaju DHA esencijalne masne kiseline kojih ima u majčinom mlijeku, a koje su vitalne za pravilan razvoj oka.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Prednosti dojenja odražavaju se I na zrelu dob. Žena koja je bila dojena kao beba, makar i kratko, ima 25% manji rizik od karcinoma grudi, kako prije, tako i poslije menopauze.

Sa druge strane, dojenje je korisno i za majku, zahvaljujući oksitocinu koji se sekretuje, materica se brže vraća u prvobitni položaj i smanjuje se krvarenje nakon porođaja. Ubrzava se potrošnja kalorija što doprinosi lakšem gubljenju kilograma koji su dobijeni tokom trudnoće. Dojenje smanjuje rizik od nastanka karcinoma dojke i jajnika, kao i osteoporoze.

Naravno, to je i najjednostavniji i najbrži način da se nahrani beba, bez pripreme flašica, spremanja formule i pranja posuđa.

Posebno važno je da se dojenjem stvara neraskidiva veza između majke i djeteta za cijeli život. Bebu sisanje umiruje. Dojenje znači bliskost. Dodir kože i pogledi koji se razmjenjuju tokom dojenja doprinose zajedničkom osećaju blaženstva i duboke povezanosti. Dojenje je osnov, temelj imuniteta novorođenčeta. Temelj odnosa punog ljubavi koji će se razvijati između majke i bebe.

Bez sumnje, dojenje je jedan od najboljih načina da se obezbjedi najbolji početak života svakog dijeta.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Prvih nekoliko sati i dana u životu novorođenčeta predstavlja ključno razdoblje za uspostavljenje dojenja.

Majke često naiđu na prepreke i nedovoljne jasne informacije i edukacije nakon izlaska iz porodilišta. Vrlo je važno olakšati majkama i dati im prave savjete kako da uspostave dojenje, forsiraju izlučivanje mlijeka i kako da čuvaju mlijeko ako beba u tom trenutku nije gladna. Istrajnost, želja i motivacija majki su ključne iako prvih 30 dana mogu da naiđu na poteškoće.

Prvo majčinsko mlijeko, kolostrum spada u najbitnije sastojke za bebin dalji život.

Kolostrum se značajnije razlikuje od mlijeka koje se kasnije luči. Ne samo po sadržaju već i količini sastojaka koji grade bebin imunitet što ga ujedno čini jedinstvenim. Ovo mlijeko sadrži više vode, više vitamina i minerala, a manje masnoća, zbog čega je i zdravije. Posebno je važno prisustvo imunoglobulina, specijalnih vrsta proteina kojih u kolostrumu ima pet puta više nego u mlijeku I efektivno štite bebu od infekcija i bolesti.

Zrelo mlijeko počinje da se luči između desetog dana nakon porođaja i druge nedelje. Gušće je i bjelje. Iako izgleda vodenasto i pjenasto, njegova energetska vrijednost je visoka i u njemu se nalazi obilje hranljivih sastojaka.

Savjet: pripremite dobru I korisnu opremu za dojenje

Dojenje u praksi, pored velikog zadovoljstva koje pruža i majci i bebi, prate i neke poteškoće, ali zajedno, te poteškoće možete svesti na minimum uz Tommee Tippee proizvode koji dojenje čine lakšim i jednostvnijim.

Određen broj žena ima osjetljve bradavice, ili su takve građe da beba ne može da sisa. Zbog toga su kreirane silikonske bradavice koje pomažu mami i bebi. One imitiraju kretanje dojke, poprimaju miris i toplotu majke, a beba je i dalje naslonjena na majčinu kožu i umirujuće grudi. Takve su upravo Tommee Tipee silikonske bradavice. Unverzalne su veličine, prlagodljive i spakovane u kutiji za odlaganje.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Kod problema curenja mlijeka Tommee Tippee Closer to nature® anatomski oblikovani jastučići za dojilje imaju dobru sposobnost upijanja tečnosti. Prijatni su za nošenje i pouzdano štite od propuštanja mleka kroz odeću tanki su, diskretni i ne vide se ispod odeće. Spoljna strana jastučića presvučena je slojem vodootpornog materijala. Svaki jastučić ima samoljepljivu traku kojom se pričvršćuje za grudnjak. U pakovanju se nalazi 50 komada tufera.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Velika pomoć jeste i električna pumpica za izmlazavanje mlijeka, koja svojim specijalnim mehanizmom i dizajnom čini dojenje lakšim i efikasnijim. Pune grudi su blagodet, ali prepunjenost dojki treba spriječiti Sa izmlazanjem mlijeka treba početi već prvih dana nakon porođaja, da ne bi došlo do začepljenja mliječnih kanala ili zapaljenja dojki (mastitisa).

Tea Medica
foto: Tea Medica

Nova Tommee Tippee električna pumpica još je učinkovitija, lakša za rukovanje, udobnija za korišćenje, diskretna i tiha. Udobna je i ergonomski oblikovana da imitira bebino sisanje. Silikon pumpice je potpuno mekan i siguran za upotrebu. Brzinu izmlazanja lako je kontrolisati jer ih pumpica ima čak devet. Masaža grudi pospješuje protok mlijeka i znatno olakšava proces, zato je Tommee Tippee pumpicom obezbijeđen sistem sa pet nivoa masaže. Budući da je pumpicu moguće napuniti putem USB-a, konačno ćete moći da se smjestite u omiljenom kutku kuće ili se nesmetano krećete bez bojazni da li vam je utičnica blizu. Kompaktna je, lagana i ne zauzima puno prostora. Samim tim je idealna za putovanja ili za posao. Kompatibilna je sa drugim proizvodima iz Tommee Tippee asortimana. Putem tajmera može se pratiti trajanje izmlazanja, a preporuka pedijatara je po 15 minuta za obje dojke, nakon čega će se pumpica sama ugasiti. Jednostavna je za upotrebu, lako se sastavlja i održava.

Brend Tommee Tippee u svom asortimanu sadrži i kese za čuvanje mlijeka. Kesice za čuvanje majčinog mleka CloseToNature nude siguran i pogodan način čuvanja majčinog mleka. Predsteralizirane su i mogu se horizontalno čuvati u zamrzivaču, zauzimajući manje prostora i olakšavajući odmrzavanje.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Karakteristike:

  • Pre-sterilisana: omogućava majci da odmah čuva svoje mlijeko, bez potrebe za sterilizacijom;
  • Jednostavane za upotrebu zahvaljujući dizajnu koji omogućava lak prenos mlijeka;
  • Jednostavno čuvanje: 2 sistema za zatvaranje kako bi spriječili da mlijeko curi iz vreće, mogu se čuvati i horizontalno i vertikalno;
  • Posebno područje za bilježenje imena, datuma i količine veoma lako označavanje;
  • U kutiji se nalazi 36 vreća za čuvanje majčinog mleka;
  • Kapacitet vreće: 350 ml;
  • Ne sadrži BPA plastiku
Tea Medica
foto: Tea Medica

Mlijeko se može čuvati i u plastičnim kutijama. Tomee Tipppee je kreirao sterilne kutije koje trpe i veoma niske temperature. One su prilagodljive flašicama Closer to Nature I u njima možete direkno izmlazati mlijeko.

Plastični kontejneri su idealni za čuvanje izdojenog mlijeka i bolji od staklenih jer leukociti iz mlijeka prijanjaju na staklene zidove i gube svoju djelotvornost.

Kako čuvati izdojeno mlijeko?

Izdojeno mlijeko se može čuvati na sobnoj temperaturi < 25 oC do 6 sati. Idealno ne više od 3 sata. Po nekim preporukama mlijeko 6 sati ostaje nepromijenjeno, pogotovu ako temperatura u prostoriji nije previsoka, međutim žene variraju u količini lipaze (enzim koji preradjuje masti) a lipaza može da pokvari ukus mlijeka pa nema poente čuvati na sobnoj temperaturi ako beba neće da jede u narednih nekoliko sati.

U frižideru se može čuvati do 3 dana na temperaturi od 5-10 oC, ali ne u vratima već dublje u frižideru, gde je temperatura konstantna. Ukoliko planirate da duže čuvate mlijeko, najbolje je da ga zamrznete. Prije zamrzavanja u frižideru se može čuvati 24h.

U frižideru od 0-4 oC može se čuvati do 6 dana.

Izmlazano majčino mljeko u zamrzivaču se može čuvati do 6 mjeseci.

Odmrzavanje majčinog mleka

Hladno mlijeko se podgrijava u toploj vodi (kupki) ili grijaču, dok se ne postigne temperatura pogodna za konzumiranje (27o C).

U šolju ili neku šerpicu treba staviti vrelu vodu a onda u nju posudu sa mlijekom. Ipak, zbog brzine, jednostavnosti I komfora, naša preporuka je da koristite grijač Tommee Tippee za flašice.

Nikad ne treba grijati majčino mlijeko u mikrotalasnoj rerni ili direktno na šporetu. Visoka temperatura razara vrijedne sastojke, a moguće su i opekotine djeteta neravnomjerno ugrijanim mlijekom. Majčino mlijeko se ne smije ponovo zamrzavati. Jednom odmrznuto majčino mlijeko se može čuvati u frižideru do 12 sati.

Farmaceuti su uvjek spremni i željni da majkama pružaju adekvatnu edukaciju u pravilnom načinu dojenja, uz preporuku proizvoda i pomagala koje sui m potrebna. Dodatno, pri kupovini prve adaptirane mliječne formule u apoteci tu su da pomognu majci da objektivno procjeni napredovanje odojčeta i donese odluku da li je dohrana opravdana.

mr ph. spec. Đulija Hadžibeti

(Specijalista farmaceutske tehnologije)

Tea Medica
foto: Tea Medica