Ljekovi za koje je izdato upozorenje nijesu u prometu u Crnoj Gori

„U pitanju su substandardni ljekovi, neodgovarajućeg kvaliteta, identifikovani u Gambiji, za koje prema procjeni SZO postoji mogućnost da su povezani sa smrću 66-oro djece u toj zemlji“

6673 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljekovi proizvođača iz Indije, za koje je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u četvrtak izdala globalno upozorenje, nijesu registrovani u Crnoj Gori niti je izdata dozvola za njihov uvoz, saopštili su iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

Kako su naveli, SZO je izdala upozorenje za ljekove Promethazine oral solution, Kofexmalin baby cough syrup, Makoff baby cough syrup i Magrip N cold syrup, proizvođača Maiden Pharmaceuticals Limited iz Indije.

„U pitanju su substandardni ljekovi, neodgovarajućeg kvaliteta, identifikovani u Gambiji, za koje prema procjeni SZO postoji mogućnost da su povezani sa smrću 66-oro djece u toj zemlji“, kaže se u saopštenju.

Iz CInMED-a su rekli da su laboratorijske analize uzoraka tih ljekova pokazale da sadrže toksične supstance - dietilen glikol i etilen glikol, koje mogu dovesti do akutnog oštećenja bubrega, ozbiljnih poremećaja, pa i smrtnog ishoda.

„Ovim povodom CInMED obavještava zdravstvene radnike i pacijente da navedeni ljekovi nijesu registrovani u Crnoj Gori, nije izdata dozvola za stavljanje u promet, niti je izdata dozvola za njihov uvoz“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, kako su kazali iz CInMED-a, u Crnoj Gori nijesu u prometu drugi ljekovi tog proizvođača.

Oni su rekli da je u upozorenju SZO navedeno da su za sada sporni proizvodi identifikovani samo u Gambiji, ali da postoji mogućnost da su ljekovi na koje se upozorenje odnosi distribuirani neregularno i u drugim zemljama.

„Iz tog razloga, podsjećamo pacijente da je ljekove potrebno nabavljati isključivo u apotekama“, ističe se u saopštenju.

Iz CInMED-a su rekli da kupovinom ljekova putem interneta, oglasa, ili na neki drugi način, pacijenti izlažu zdravlje riziku.

Oni su pozvali zdravstvene radnike i pacijente da im prijave sumnju na defekt kvaliteta, ili neželjeno dejstvo bilo kog lijeka, jer time učestvuju u zaštiti zdravlja svih.

Bonus video: