Dva eura dnevno, zar je to život?

„Milion je razloga za pobunu i izalazak na ulice a samo jedan da se ostane kući, a to je strah ili ravnodušnost da nikada neže biti bolje i da nas je mafijaška vlast ućutkala i pobijedila“, poručio je Vučinić
101 pregleda 6 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Svetlana Mandić
Janko Vučinić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.04.2018. 13:21h

Radnička partija (RP) će i ove godine, treću zaredom, Prvi maj, međunarodni praznik rada koji je ujedno i Dan partije, proslaviti protestnom šetnjom i prvomajskim urankom. Šetnja će početi u 10 časova ispred sjedišta Radničke partije u Nikšiću, nastaviće se ulicama grada do Spomenika palim borcima pod Trebjesom gdje će oko 11 časova nastaviti sa protestnim skupom koji će biti nastavljen druženjem, kao što je to bio nekada prvomajski uranak. Slogan ovogodišnje šetnje i skupa je „Dva eura dnevno, zar je to život“.

„Može li se živjeti sa dva eura dnevno, odnosno sa radničkim platama koje su uglavnom od 200 do 400 eura. Svima je više nego jasno da je život od tolikih plata na donjoj granici siromaštva i da je nemoguće živjeti sa dva eura dnevno koliko su nam odredili ’eksperti’ iz Monstata u potrošačkoj korpi, a kao dnevnu dozu za ishranu propisali ’doktori’ iz Vlade“, kazao je predsjednik RP, Janko Vučinić, na konferenciji za novinare.

U Crnoj Gori je, kako je kazao, odavno narušena ravnoteže između rada i kapitala tako da se ponovo moraju boriti za ono zbog čega je i Prvi Maj i uveden kao praznik – osmočasovno radno vrijeme, plaćeni prekovremeni rad, praznične dnevnice, pravo na godišnji odmor i odmor u toku rada, stalni radni odnos...

Nepoštovanje najosnovnijih radničkih prava nije jedini razlog, kazao je Vučinoć, zbog koga protestuju. Tu su i „trule daske“ u izvršnoj vlasti, sudstvu i tužilaštvu, „pljačkaške privatizacije“, uništena privreda, ugašene fabrike, solidarnost sa radnicima nikšićke željezare, odlazak mladih ljudi iz zemlje, majke kojima su uzete naknade dobijene za rođenje troje i više djece, uništena priroda, minihidroelektrane...

„Milion je razloga za pobunu i izalazak na ulice a samo jedan da se ostane kući, a to je strah ili ravnodušnost da nikada neže biti bolje i da nas je mafijaška vlast ućutkala i pobijedila“, poručio je Vučinić i dodao da će na skupu imati poruku i za novoizbaranog predsjednika države.

Pozvao je sve sadašnje i bivše radnike, penzionere, studente, omladinu, kao i sve ostale građane koji su nezadovoljni situacijom u društvu da zajedno proslave Prvi maj onako kako se to nekada radilo - protestom.

Potpredsjednica partije Željka Savković kazala je da pamti da su radnici Prvi maj obilježavali protestom ne zbog toga što su bili nezadovoljni statusom u društvu ili kolektivu, ili malom platom, već kao opomenu da su oni ti koji „nose jednu državu i da se moraju poštovati“.

„Radnici moraju da povrate to svoje dostojanstvo iako ih danas nažalost sve manje ima u firmama, iako ih otpuštaju, iako ne pružaju otpor ovoj ’gospodi’ koja nas je o jadu zabavila“, kazala je Savković.

Ona je pozvala sve nezodovoljne građane da im se priključe Prvog maja i zajedno pošalju jasnu poruku da mogu odbraniti ono „što pojedini misle da ne može da se odbrani“.

Bonus video: